CHP’li Bilgehan’ın Sosyalist Blok Kadın Kanadı Başkanlığına seçilmesine tepki

Dersim Kültür Derneği üyesi bir grup, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan’ın Avrupa Parlamentosu (AP)...

Dersim Kültür Derneği üyesi bir grup, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan’ın Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Blok Kadın Kanadı Başkanlığına seçilmesini protesto etti. Grup, kararı yeniden gözden geçirmeleri isteğiyle Avrupa Parlamenterler Konseyi Sosyalist Blok Başkanlığına faks gönderdi.

Dersim Kültür Derneği tarafından belediye binası önünde düzenlenen açıklamada konuşan Dernek Başkanı Ali Mükan, Sosyalist Blok Başkanlığına hitaben “Sizlere Dersim halkının, Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Gülsün Bilgehan’ın Sosyalist Blok Kadın Kanadı Başkanlığına seçilmesine dair üzüntü, esef ve endişelerimizi iletmek istiyoruz. 1935 yılındaki parti kongresinde Alman Nazi partisinin programını ağırlıkla kabul eden CHP'nin, 1937-38 yıllarında Dersim’de uygulamış olduğu jenosit uygulamasından haberdar olduğunuzu umut etmekteyiz. Anılan milletvekilinin aileleri tümden yok edildikten sonra, savaş ganimeti olarak subaylarca el konulan Dersimli kız çocuklarının trajedisini onaylayıp jenosit uygulamasına sahip çıkan açıklamalarından haberdar olmanız gerektiğinizi düşünüyoruz. Eğer bu üyeniz, utanç verici açıklamaları bilinmesine rağmen kendisi kadın kanadı başkanlığına seçilmişse bu kötüdür. Ancak bu üye ırkçı tutumu bilinmeden seçilmişse bu daha da kötüdür. Sizlerin de hakikatlere sahip çıkmanızı ve Dersim halkının duygularını zedeleyen bu seçiminizi gözden geçirmenizi istiyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Eski Tunceli Barosu Başkanı Avukat Özgür Ulaş Kaplan ise Gülsüm Bilgehan’ın Avrupa Parlamentosu Sosyalist Kanadın Kadın Başkanlığına getirilmesine tepki göstererek, “Dersim halkı bunu kabul edemez. Tepkileri ortaya koymaya devam edecek.” diye konuştu.

Açıklamanın ardından kararlarını yeniden gözden geçirilmesi talebiyle Avrupa Parlamenterler Konseyi Sosyalist Blok Başkanlığına faks gönderildi. Dersim 1938 tartışmalarının yaşandığı süreçte CHP’li Bilgehan, 'O dönem kimsesiz kız çocukların evlatlık verilmesinin medenileşmeleri için yapıldığı' yönündeki sözleriyle tepki çekmişti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz