ANKARA (ANKA) - Demirçalı, Bakan Yılmaz'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, kazaların, aynı tip ve marka (S-70 Skorsky) helikopterle gerçekleşmesinin soru işaretlerini artırdığını belirtti. "Uçan tabut" olarak tanımlanan Skorsky helikopterlerin "uzun süredir kullanıldığı, uçuş saatlerinin dolduğu, uçurulmalarının sakıncalığı olduğu" iddialarını hatırlatan Demirçalı, Bakan Yılmaz'a şu soruları yöneltti:
"-Ankara'da 17 Aralık tarihinde 4 askerimizin şehit olmasına yol açan Skorsky helikopterinin düşme gerekçesi nedir?
-Düşen helikopterin düzenli bakım raporları var mı? En son bakımı ne zaman yapılmıştır?
-Türkiye'de, Kara Kuvvetleri, Jandarma ve Deniz Kuvvetleri'ne ait bu güne kadar kaç S-70 Skorsky kazası yaşanmış kaç askerimiz şehit olmuştur?
-Aynı tip helikopterlerin 2012 yılında da peş peşe kaza kırıma uğraması S-70 Skorsky helikopterlerin metal yorgunu ve uçuş saatlerini doldurmuş olmasından mı kaynaklanmaktadır?
-Skorsky helikopterinin kabul edilen maksimum uçuş ömürleri asgari kaç saattir? Ankara'da düşen helikopterimizin toplam uçuş saati nedir?
-TSK bünyesinde S-70 Skorsky helikopterden kaç adet bulunmaktadır?
-Bu helikopterlerin modernizasyonu kaç yılda bir gerçekleşmektedir?
-Anılan helikopterlerin düşüş nedenleri arasında; arıza, ihmal, sabotaj, pilotaj hatası vb. gibi sebeplerden en çok hangisi gerçekleşmektedir?
-TSK bünyesinde bugüne kadar kaza kırıma uğramış helikopter kazaları neticesinde, ne gibi önlemler alınmış ve uygulanmaktadır?
-Türkiye, helikopter kazalarında, dünya ülkeleri arasında kaçıncı sırada bulunmaktadır?"