Chp'li Gök, Dikmen Vadisi Yıkımına Aihm Kararıyla Karşı Çıktı

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen Bulgaristan'daki Romanların alternatif...

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen Bulgaristan'daki Romanların alternatif barınma hakkı sağlanmadan oturdukları evlerin yıkılamayacağına ilişkin kararın Dikmen Vadisi'ndeki gecekonduların yıkımı konusunda emsal teşkil ettiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'u veto etmeye çağırdı.

Gök, Meclis'te Dikmen Vadisi sakinleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Geçen hafta Meclis'te Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un kabul edildiğini hatırlatan Milletvekili Levent Gök, bu kanun ile AK Partili belediyeler ve özellikle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından zorla uygulanmaya çalışılan kentsel dönüşüm projelerinin AİHM'nin 24 Nisan 2102'de Bulgaristan ile ilgili verdiği kararla ciddi biçimde emsalsiz ve sakat kaldığını söyledi. Söz konusu yasa ve Gökçek'in uyguladığı kentsel dönüşüm projeleri ile yoksulun barınma hakkını yok sayan bir sürgün fermanı uygulanmak istendiğini ve yurttaşların mülkiyet hakkına tecavüz edildiğini savunan Gök, "İhale dışı bırakılan bu yasa ile pazarlık yoluyla yandaş müteahhitler zengin edilmek istenilmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Aynı yasa ile mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararı vermesinin de engellendiğini belirten Gök, AİHM'nin Bulgaristan hükümetine karşı açılmış bir davada verdiği kararda Roman ailelerin başka bir alternatif barınma hakkı sağlanmaksızın, oturdukları evleri yıkma kararına karşı açılan davada, Roman ailelerin tahliye edilemeyeceklerine karar verdiğini bildirdi. Gök, Türkiye'nin Afet Yasası ve kentsel dönüşüm uygulamalarından dolayı AİHM'de aleyhinde en çok dava açılacak ülke konumuna geldiğini belirterek, Türkiye'nin bu şekilde çok yüksek oranlarda tazminat ödemeye mahkum olacağını savundu. Gök, Gökçek'in de kendine çeki düzen vermesi gerektiğini belirterek, özellikle Dikmen Vadisi'ndeki insanları tehdit etmekten vazgeçip, insanlara bulundukları yerden, onların sosyal ilişkilerini bozmadan ve rızalarını alarak ve anlaşarak ev sahibi yapmanın yollarını araması gerektiğini söyledi.

Gök, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Afet Yasası'nı veto etmesi gerektiğini belirterek, AİHM kararının dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz