CHP'li Gürsel Tekin: Amaç, Başbakan'ı Çankaya'ya Nasıl Çıkartabiliriz

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AK Parti'nin gündeme getirdiği başkanlık sistemine ilişkin, "Son manevraları...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, AK Parti'nin gündeme getirdiği başkanlık sistemine ilişkin, "Son manevraları deniyorlar. 5+5 ile ilgili, içeriğinde Türkiye'nin sorunlarını çözebilecek ne var? Mesele Türkiye'nin sorunlarını çözmek, iki başlılığı ortadan kaldırmak da değil. Mesele, sayın Tayyip Erdoğan'ı nasıl oraya (Çankaya) çıkarabiliriz." dedi.

Partisinin Kocaeli'nin Körfez ilçesinde düzenlediği programa katılan Gürsel Tekin, Körfez Öğretmenevi'nde çeşitli konularda değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını cevapladı. Tekin, başkanlık sistemiyle ilgili bir soruyu, "Tüm argümanlar deneniyor, Sayın Cumhurbaşkanı'nı bypass etmek istediler olmadı, şimdi başka bir öneri getiriyorlar olmadı, yerel seçimi erkene alabilir miyiz, rahatlayalım, o da olmadı. AKP ve MHP'nin duyarlı milletvekillerinin red oylarıyla geçmedi. Son manevraları deniyorlar. 5+5 ile ilgili, içeriğinde Türkiye'nin sorunlarını çözebilecek ne var? Mesele Türkiye'nin sorunlarını çözmek, 2 başlılığı ortadan kaldırmak da değil. Mesele, Sayın Tayyip Erdoğan'ı nasıl oraya (Çankaya) çıkarabiliriz. Vallahi o da bizim işimiz, Türkiye'nin sorunu değil." şeklinde cevapladı.

Reklam
Reklam

Tekin, son günlerdeki siyasilerin siyasi uslüplarıyla ilgili soru üzerine, şu karşılığı verdi: "Siyasi üslup hepimizi rahatsız ediyor. Eski siyasi üslubu arıyorum. Sayın Demirel, Sayın Ecevit, Sayın Erbakan, Sayın İnönü hatırlarsanız televizyonların karşısında nasıl ki bugün Amerika'daki seçimler gibi siyasi parti liderleri çıkar ve herkes, hepimiz izlerdik, ona göre de bir kanaat getirirdik. Şimdi tek kale maç yapıyoruz. Sayın Başbakan kendisi çıkmadığı gibi takımını da çıkartmıyor. Durum böyle olunca, bu üslubun muhatabı Sayın Başbakan'ın kendisidir. Ben ilk kez siyasi üslupta, tüm bu 50 yıllık sürece baktığımızda bir başbakanın, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın anamuhalefet, muhalefet liderine 'şerefsiz' olarak hitap ettiğini gördüm. Bundan daha ağır bir üslup da her halde olmaz diye düşünüyorum. Yani üslubun muhatabı Sayın Başbakan'ın kendisidir. Elbette biz de bu üslubundan rahatsızız."

ŞEMDİN SAKIK'IN GİZLİ TANIK OLMASI

Tekin, Şemdin Sakık'ın gizli tanık olmasına ilişkin soruyu şöyle cevapladı: "Şemdin Sakık ne zaman yakalanmıştı? 1998. Şimdi nasıl olur, 1998 nerede, Ergenekon nerede, o içerideyken nasıl tanık olmuş? Maalesef hukukta da enteresan şeyler dönüyor. Özel Yetkili Mahkemeler.. Hiçbir evrensel hukukta Özel Yetkili Mahkeme yoktur. Yani iktidarın kendisine göre oluşturmuş olduğu yargı sisteminde sonuç almak mümkün değildir. Külliyen bunları reddediyoruz."

Reklam
Reklam

SURİYE KONUSU

CHP'li Gürsel Tekin, Suriye konusundaki gelişmelere ilişkin soru üzerine, şu karşılığı verdi: "Hızını kestiler. Gelen raporlarda Sayın Başbakana ve Türkiye'ye ağır suçlamalar var. Karapara aklamak, teröre destek vermek, finans sağlamak, Özgür Suriye Ordusu'na tüm lojistik destek Türkiye'den gidince doğal olarak dünyanın pek çok ülkesi olduğu gibi, Avrupa'da bundan rahatsız. Bu rahatsızlıklardan kaynaklı rölantiye almışlar. Ama sonuç ne olur bilemiyorum."

Gürsel Tekin, Obama'nın tekrar seçilmesiyle ilgili, "Amerika sisteminde bir şey fark etmiyor. Irak olayından önce bir seçim vardı, acaba Obama kazanırsa Orta Doğu coğrafyasında müdahaleler kesilir mi? Diye bir tartışma vardı. Ne yazık ki sistem değişmiyor. Egemen güçlerin liderleri değişse de Orta Doğu'ya bakışı değişmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakanlık'ta kuru sıkı silahla ateş edilmesini değerlendiren Tekin, "Başbakan'ın en büyük iddiası yasaksız bir Türkiye yaratacaktı. 3 Y ile çıkmıştı. Bu kadar yasaklı bir ülke olabilir mi? Okadar yasakladılar ki Sayın Başbakan'ın hatırlayın Sayın Ecevit'in o ekonomik kriz döneminde vatandaşın biri kasa atmıştı. O yüzden Sayın Başbakan başbakanlığı halka açacağız demişti. Şimdi ne boyuttayız? Bin tane polisle Sayın Başbakan korunmak istiyor. Ama bütün bunlara rağmen korunamıyoruz, Başbakan binanın içersinde, 3 tane kuru sıkı mı neyse sıkabilenecek duruma geliniyor. Yani kısacası yasaksız bir ülke yaratacağım diyenler yasaklı bir Türkiye haline getirdi." dedi.

Reklam
Reklam

"ÇANKAYA YOKUŞU DİKTİR ÖYLE KOLAY ÇIKILMAZ"

Tekin, son bir yılda tartışmanın Başbakan Erdoğan'ı nasıl köşke çıkartabilirizin üzerine olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Son bir yıldır bir tartışma var. Sayın Başbakan'ı nasıl köşke çıkartabiliriz. Bu Çankaya yokuşu diktir bilirsiniz. Bir türlü öyle çok kolay çıkılmaz. Birincisi önce kardeşim dediği Sayın Gül'e bir operasyon yapmak istediler. Anayasa değişikliği değil bir kanun değişikliğiyle Sayın Gül'ün siyasetini sonlandırdılar. Sayın Cumhurbaşkanı yani bizim bir sloganımız var "Başın düşerse dara CHP'yi ara" Sayın Gül'de doğal olarak CHP'yi aramak zorunda kaldı. Bir basın toplantısında ana muhalefeti tarif etti. 'Bana bir hukuksuzluk yapıldı ana muhalefet giderecek' elbette ana muhalefet giderecek. Nerede haksızlık varsa CHP orada olacaktır. CHP gereğini yaptı. Sayın Cumhurbaşkan'ın siyaset yasağını kaldırdı. Şimdi siyaset yasağı kalkınca bu sefer AK Partililerin hepsi hızlıca bu dediler anayasa mahkemesini suçlamaya başladılar. Şimdi işlerine gelince hukuka anayasa mahkemesine müdahale etmeyin diyorlar işlerine gelmeyince Anayasa Mahkemesi'ni suçlamaya başladılar. Doğru mu yanlış mı karar aldığını ifade etti hukukçu bir bakan. Şimdi ne yapacaklar? Biraz önce söyledim ya Çankaya yokuşu dik. E bu da olmadı. İkinci hamle ne yapalım? Yarı başkanlık. Türkiye'nin bütün bu sorunlarını bitirdik Sayın Başbakan hangi makama oturacak onunla mı meşgul olacağız. Son günlerdeki tartışmamız bu. Ben kısaca şunu söyleyeyim. AK Parti bilmeli ki Çankaya yokuşu diktir. Hiç bu işle meşgul olmasınlar. Bıraksınlar kedi mecrasına.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: