Chp’li Güven Engellilerin Sorunlarını Meclis’e Taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, engellilerin sorunlarına ilişkin TBMM Başkanlığı’na 9 soru önergesi verdi.CHP’li Milletvekili...

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, engellilerin sorunlarına ilişkin TBMM Başkanlığı’na 9 soru önergesi verdi.

CHP’li Milletvekili Hülya Güven, engellilerin sorunlarına ilişkin Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın yanıtlaması istemiyle bir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanıtlaması istemiyle üç, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle bir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in yanıtlaması istemiyle dört olmak üzere 9 soru önergesi verdi. Güven, soru önergelerinde şu soruları yöneltti:

Reklam
Reklam

“İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKGOP) kapsamında kaç engelli istihdam edildi? İŞKUR'da kaç engelli mesleki eğitim kursu aldı, kaç engelli işe girdi? İŞKUR'un Kurumsal Yapısının Güçlendirilmesi, Özürlüler İçin Gelişmiş Bir İstihdam Stratejisi ve Mesleki Rehabilitasyon Projesi Toplumsal Dönüşüm (MATRA) Programı kapsamında pilot ilin İzmir olduğu belirtilen projede 2009 yılında istihdamı sağlandığı belirtilen 100 engelli halen çalışmakta mıdır?”

Her yıl engelli istihdamı yapılacak söylemleriyle engellilere hayal dağıtıldığını kaydeden Güven, “Aslında engelliler mesleki eğitim alarak kendilerini geliştirmek ve iş sahibi olmak istiyorlar. Gerek AB programları, gerekse kalkınma ajansları aracılığı ile pek çok kişiye mesleki eğitim verilmekte ancak engelliler nedense hep ihmal edilen grup olarak kalmaktadırlar. Bugün engelli yurttaşlarımız sadaka değil çalışmak ve kazanmak istemektedirler. Onları yanıltmadan bir ya da iki yıl için iş olanağı sağlamak, seçimlere kadar oyalamak değil, hak ettikleri iş ve aşı hayatlarının sonuna kadar sağlamak hükümetin görevidir” dedi.

Reklam
Reklam

Güven, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yönelik verdiği 4 soru önergesinde ise engelliler için hayati önem taşıyan bazı düzenlemeleri dile getirdi. Güven, adres değişikliği nedeniyle engelli aylıkları ve evde bakım maaşı kesilenlerin durumu hakkında, Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme’nin ihtiyari protokolünün ne zaman imzalanacağını, evlilik nedeniyle engelli kadının aylığının kesilmesini ve 2013 yılı Özürlü Memur Seçme Sınavı sonucu atanan engelli sayılarını sordu. Üç ayda bir verilen 700-800 TL’nin zaten muhtaç engellilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu, ayrıca bu aylığı hak etmek için yapılan gelir testi sonucunda ailede kişi başı gelirin 119 TL olarak belirlendiğini anlatan Güven, “Aile önemli derken evlenen engellinin üç aylığı kesiliyor, her evlenene en az üç çocuk derken, engelli yurttaşlarımızın sağlıklı çocuk sahibi olabilmeleri için hamilelik öncesi ya da hamilelik süresince yapılması gereken testlerin bedeli ödenmiyor. AKP hükümetinin söyledikleriyle uygulamalarının birbirini tutmadığı çok açık olarak görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: