CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP'nin seçmenin mesajını aldığını söyledi. Koç, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı devam ederken düzenlenen basın toplantısında konuştu.
Seçim sonuçlarını değerlendiren Koç, "Baskıcı bir yönetim anlayışına, demokrasiden uzaklaşmaya çalışan bir yapıya sandıkta hayır denildi. Baskıcı rejim anlayışı, kin ve nefret söylemi milleti 7 Haziran'da bir seçim yapmaya zorladı" dedi.
Koç, seçmenin verdiği mesajın muhalefet partilerince iyi okunması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Biz bu mesajları o geceden itibaren okumaya başladık. Demokrasinin uzlaşma kültürü olduğunu unutmayalım. Geniş ortak paydalarda buluşma gereğini görmemiz gerekiyor. Baskıcı bir yönetim anlayışına, demokrasiden uzaklaşmaya çalışan bir yapıya sandıkta hayır denildi. Baskıcı rejim anlayışı, kin ve nefret söylemi milleti 7 Haziran'da bir seçim yapmaya zorladı. Biz bu mesajları o geceden itibaren okumaya başladık. Ekonomideki çarpık gelir dağılımını ve yolsulluğu giderecek politikaların yaşama geçirilmesi için hareket edilmelidir. Çözümsüzlüğün adresi asla CHP olmayacaktır. CHP, milletin mesajını almıştır. Biz bu baskıdan bıktık. elindeki gücü medyaya baskı için kullanan siyasetçilerden bıktık."
SEZGİN TANRIKULU: AKP'NİN OLMADIĞI BİR SEÇENEK DÜŞÜNÜYORUZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, koalisyon tartışmalarına ilişkin, "Biz, önceliğimizin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarda olmadığı bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Diğer iki siyasi partiyle çok rahatlıkla bir restorasyon dönemi yaratabilecek bir hükümet kurabiliriz" dedi.
Tanrıkulu, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı öncesi parti genel merkezinde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
"CHP'nin yol haritası"nın sorulduğu Tanrıkulu, seçmenin üç muhalefet partisine "AK Parti'yi iktidarda görmek istemiyoruz" mesajı verdiğini savundu.
Bugünkü MYK toplantısında seçim sonuçlarını ayrıntılı bir şekilde değerlendireceklerini belirten Tanrıkulu, "Biz, önceliğimizin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarda olmadığı bir seçenek olduğunu düşünüyoruz. Diğer iki siyasi partiyle çok rahatlıkla bir restorasyon dönemi yaratabilecek bir hükümet kurabiliriz. Bunlar benim kişisel düşüncelerim. Türkiye hükümetsiz kalmaz, Türkiye'de mutlaka hükümet kurulur. Bir uzlaşı mesajı vermiştir seçmenlerimiz bütün partilere, biz bunun gereğini yapacağız" diye konuştu.
Tanrıkulu, CHP'nin gücünün ortaya çıktığını, her siyasi partiyle görüşebilecek, ittifak yapabilecek, koalisyon kurabilecek bir yapıda olduğunu söyledi.
"AK Parti ile koalisyon yapar mısınız?" sorusuna Tanrıkulu, "Bu seçimin ortaya çıkardığı mesaj şudur; 13 yıldan sonra yurttaşlarımızın önemli bir çoğunluğu Adalet ve Kalkınma Partisi'ni iktidarda görmek istemiyor. Her ne kadar çoğunluğu almışlarsa da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidarda olmadığı bir seçenek bizim önceliğimizdir. Bunun için çalışacağız, temaslarımızı yürüteceğiz. Bundan sonrasını da buna göre planlayacağız. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin lideri Sayın Ahmet Davutoğlu'na anayasa uyarınca görev verilecek olabilir ama diğer seçenek daha güçlü bir alternatif olarak ortada duruyor" yanıtını verdi.
"CHP, MHP, HDP koalisyonundan umutlu musunuz?" sorusu üzerine Tanrıkulu, "Siyasette her şey olur. Hiçbir zaman da kapılar kapanmaz, bizim anlayışımız da odur. Biz olmayacaklar üzerinden değil, olabilecekler üzerinden siyaseti önümüze hedef olarak koyduk. Negatif bir tutum içerisinde değiliz, herkese pozitif yaklaşıyoruz, dolayısıyla önceliğimiz olmazlar üzerinden değil, olabilecekler üzerinden siyaset yapmaktır. Türkiye'de acilen yeni bir demokrasi projesine ve inşasına ihtiyacı vardır" dedi.
"Uzlaşmayla, mutabakatla sonuç almaya çalışacağız"
Son yıllarda yargının tamamen çöktüğünü, Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığını yitirerek, anayasal sınırların dışına çıktığını ileri süren Tanrıkulu, bütün bunları öncelik alan, refahı topluma yayacak bir ortak programla hükümeti kurabileceklerini kaydetti. "Resmi olmasa da diğer partilerle bir görüşme yaptınız mı?" sorusuna karşılık Tanrıkulu, bu konuda bir bilgisinin olmadığını ifade etti.
"Erken seçim ihtimalinin" sorulduğu Tanrıkulu, bu ihtimali konuşmanın bu aşamada doğru olmadığını söyledi.
"TBMM Başkanı seçimlerinde nasıl bir süreç sizi bekliyor?" sorusu üzerine Tanrıkulu, "Bununla ilgili süreç başlamadı, 20'sinden sonra başlayacak. Tümünü değerlendireceğiz, uzlaşmayla, mutabakatla sonuç almaya çalışacağız" ifadesini kullandı.
(Ajanslar)