Chp'li Hamzaçebi : Ayrışmak Değil, Bütünleşmemiz Gerekir

Osman ŞİŞKO/TRABZO, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde konuşan TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, referandum ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Hamzaçebi, "Bu oylamada bütün oylar saygıdeğerdir. Evet de, hayır da

Osman ŞİŞKO/TRABZO, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde konuşan TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi, referandum ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Hamzaçebi, "Bu oylamada bütün oylar saygıdeğerdir. Evet de, hayır da demokrasinin gereğidir. Özgürlük çerçevesinde vatandaşlar tercihini yapacak. Çıkacak sonucu herkes saygıyla karşılamalıdır. 17 Nisan sabahı 'evet' verenlerle 'hayır' verenlerin kucaklaşması toplum açısından son derece önemlidir. Birbirimizle ayrışmak değil bütünleşmemiz gerekir. Bu seçimde siyasi parti bağlarımızı, üyeliklerimizi bir kenara bırakacağız. Genel seçimlerde hangi partiye oy verirsek verelim buradaki tercihimiz parti olmamalıdır’’ ifadelerini kullandı. Hamzaçebi açıklamalarını şöyle sürdürdü:
‘’Size bir örnek vereyim; tarih 1 Mart 2003. 2002 Kasım seçimlerinden sonra dördüncü aydayız. Hükümet Meclise teskere getirdi. Amerikan askerleri Irak’a yapacağı harekat için Türkiye’yi kullanacaktı. TSK da destek verecekti. İktidarın 363 milletvekili vardı. Hükümet destekliyordu. Ancak bu tezkere meclisten geçmedi. O gün tezkereye iktidarın milletvekilleri 'hayır' oyu verdi. Türkiye savaşın tarafı olmadı. Hayır oyu veren AK partililer ülkenin geleceğini düşünerek, 'hayır' oyu verdiler. Bunun sonucunda Türkiye’nin önü açıldı. Türkiye Irak’ta bir savaşa girmekten kurtuldu. O gün tezkereye 'evet' oyu verilmesini isteyenler daha sonra 'hayır' oyu çıkmasından mutlu oldular. Bugün Türkiye’de aynısını yaşıyoruz. Hayır oyu ülkenin önünü açacaktır. Bu bir memleket meselesidir. Bugün eveti savunanlar yarın hayır oyunun çıkmasına sevineceklerdir. Hayır oyu muhalefet oyu değildir. Milletin oyudur. Hayır çıkarsa Türkiye normalleşecektir. Avrupa Birliği ile sorunlu olan ilişkimiz normale dönüşecektir. 2011 seçimlerinden başlayan 60 maddesinde uzlaştığımız özgürlükçü Anayasa yapımı süreci yeniden başlayacaktır. Birlikte yaşama umudu yeniden ayağa kalkacaktır. Ötekileştirme sona erecektir.’’
"BAZI DIŞ POLİTİKA GELİŞMELERİ MANEVRA ALANI OLARAK KULLANILMAKTADIR"
Kerkük’te, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin bayrağının asılması ile ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunan Hamzaçebi, 2003 yılında Irak’taki iç çatışmanın başlamasından sonra Kerkük’ün nüfus yapısında önemli değişiklikler olduğunu, son dönemde bölgede yaşanan gelişmeleri anlattıktan sonra, "Önümüzde referandum var. 16 Nisan’da yapılacak olan referandum çerçevesinde bazı dış politika gelişmeleri ya da bayrak meseleleri bir manevra alanı olarak kullanılmaktadır. Amaç, 16 Nisan’da ‘Evet’ oylarını tırmandırmaktır” ifadelerini kullandı.
"YARGILAMA SÜREÇLERİNİ BASKI ALTINA ALMAYA YÖNELİK BİR KARARDIR"
FETÖ medya yapılanması davasından tutuklu gazeteci ve sanatçılar için tahliye kararı veren hakimlerin açığa alınması konusunda yönetilen soruyu da yanıtlayan Hamzaçebi, ’’İstanbul’daki bir davada hakimler tutuklu olarak yargılamakta olan gazeteci ve sanatçıların tutuksuz yargılanmasına karar veriyor. Yani bir beraat kararı verilmedi. Bu kararı veren hakimler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararı ile açığa alınıyor. Bunu demokrasi ile, hukukla bağdaştırmak asla mümkün değildir. Verilen mesaj şudur; Sakın ola ki bizden habersiz tahliye kararı vermeyin.' Bu uygulamadan sonra Türkiye deki hiçbir hakim tutuksuz yargılama kararı veremeyecektir. Bu karar bütün yargılama süreçlerini baskı altına almaya yönelik ve özgürlük karşıtı bir karardır. Kesinlikle doğru bulmuyorum. Demokrasiye aykırı bir uygulamadır’’ dedi.
"HAYIR PROPAGANDASI BASKI ALTINDA"
Hayır oyu propagandasının büyük baskı altında olduğunu belirterek açıklamalarını sürdüren Akif Hamzaçebi, "‘Hayır’ afişlerinin baskı altında kesildiğini, atıldığını birçok ilimizde ve büyük şehirlerde görüyoruz. Ne kadar baskı olursa olsun milletimiz önüne koyulmuş bu Anayasa değişiklik teklifini sağduyu ile değerlendirecektir" dedi.
"DARBELERİ ARAŞTIRMA KOMİSYONUNUN RAPORU BİR ÖNCE ACIKLANMALI"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Bylock kullanan milletvekilleri açıklansın" şeklindeki açıklaması konusundaki soruyu da yanıtlayan Hamzaçebi şunları söyledi:
"Bu olay basına biraz yanlış aksettirildi. Sayın Kılıçdaroğlu'nun basına kapalı bir toplantıda söylediği sözlerden bir derleme yapılmış. Bir gazetenin manşetinde FETÖ iddianamesi yer aldı. Bu iddianamenin ayrıntılarına bakıldığı zaman FETÖ terör örgütünün, darbeye teşebbüs eden bu oluşumun polis, asker, medya ve işadamları ayağı tespit edildi. Fakat siyasi ayağında bir belirleme yok. Sayın Kılıcdaroğlu da bu tespitten hareketle, 'Bylock’çu siyasiler kim?' şeklinde bir açıklamada bulundu. TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu 6 aydır çalışıyor. Fakat henüz bir rapor açıklanmadı. Bu komisyondan iki isteğimiz oldu ancak şu ana kadar cevap alamadık. Darbeleri Araştırma Komisyonunu'nun araştırması yayınlanmadıkça, 'bu iddialar yanlıştır' demeyi doğru bulmuyorum. Bu rapor bir an önce yazılıp kamuoyu ile paylaşılmalı."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: