CHP’li İlhan Demiröz, GDO’lu mısır ithalatını meclise taşıdı

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, GDO’lu 13 mısır...

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, GDO’lu 13 mısır çeşidine ithalat izin verilmesine tepki gösterdi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan İlhan Demiröz izinle ilgili “meclis araştırması” isteyip, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e de soru önergesi verdi.
CHP Bursa Milletvekili Demiröz, Biyogüvenlik Kurulu’nun yem amaçlı kullanılmak üzere GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) 13 mısır çeşidine izin vermesine tepki gösterdi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Demiröz, TBMM Başkanlığı Araştırma Önergesi sundu. İlhan Demiröz, tüketicilerin sağlığının risk altına girdiğini kaydederek, aynı konuyla ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle birde yazılı Soru Önergesi verdi.
Demiröz, Biyogüvenlik Kurulu’nun 23 Aralık 2011 tarihinde yem amaçlı kullanılmak üzere GDOlu 13 mısır çeşidine ithalat izini vermesini eleştirdi. Bu kararla, tüm hayvancılık sektörü ve et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal ürünler ile bu ürünlerin içeriğini oluşturduğu binlerce gıda maddesinin de risk altında bırakıldığını kaydeden Demiröz, etiketleme zorunluluğunun olmaması nedeniyle GDO’suz yem kullanan üreticilerin de cezalandırıldığını belirtti. Tüketicinin satın aldığı hayvansal ürünün GDOlu olup olmadığını bilmediğini aktaran Demiröz, Biyogüvenlik Kanunu’nda “GDO ve ürünlerinin tüketicinin tercih hakkını ortadan kaldırması halinde GDO başvurularının reddedileceğine” yer verildiğini söyledi. CHP’li Demiröz, bu kapsamda kararın kanuna da aykırı olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE 1 MİLYON TON MISIR İTHAL EDİYOR"
Mısır’ın Türkiye’de üretilen bir ürün olduğunu anımsatan İlhan Demiröz, yeterli destek sağlanarak yerli üretimle ihtiyacın karşılanabileceğini belirtti. İthalata karşı çıkan İlhan Demiröz, “Ülkemiz ithalata mahkum edildi. Mısıra sağlanan desteğin son dört yıldır aynı seviyede kalması yüzünden ülkemize her yıl 500 bin ton ile 1 milyon ton civarında mısır ithalatı yapılıyor. Ancak bu durum yine de yapılacak mısır ithalatının GDO‘lu olmasını meşru kılmamakta. Dünyada üretilen mısırın sadece yüzde 29u GDOlu tohumla üretilmektedir, yani yüzde 71i GDOsuzdur.” dedi.

Reklam
Reklam

"100 BİN İMZA TOPLANDI"
Biyogüvenlik Kurulu’nun verdiği iznin ardından iki günde yaklaşık 100 bin imza toplandığını kaydeden İlhan Demiröz, "GDO’lu ürünlerin doğrudan veya dolaylı gıda üretiminde kullanılması durumunda, insan sağlığı ve çevreye büyük zarar doğuracağını söyledi. Bu kampsamda zararlar ile GDO’suz yem kullanan üreticilerin uğrayacağı mağduriyetlerin tespiti ve gerekli önlemlerin alınması için 'Meclis Araştırması' açılmasını istedi.
CHP'li İlhan Demiröz, aynı zamanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi hazırladı. Demiröz önergesinde, "GDO’lu yemle beslenen hayvanlardan elde edilen ürünlerin etiket taşımaması, tüketicinin tercih hakkını doğrudan elinden almak değil midir?" diye sordu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz