CHP'li kadınlar Anayasa'dan umutlu

ANKARA (İHA) - CHP İstanbul Milletvekili Güldal Okuducu, iktidarın, kadın karşıtı fotoğrafını değiştirmek için bir fırsatı daha bulunduğunu belirterek, Anayasa değişikliği konusunda verdikleri önergenin cuma günü yapılacak oylamada kabul edilmesini beklediklerini söyledi.

CHP Kadın Kolları ve CHP'li kadın milletvekilleri, Avrupa'dan gelen sosyalis parti temsilcileri ile ortak basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına CHP'li kadınların yanı sıra Avrupa Forumu Kadın Organizasyonu Başkanı Sanjo Lokar ile Avusturya Sosyalis Partisi, İsveç İşçi Partisi, Hollanda İşçi Partisi ve Fransa Sosyalist Partisi temsilcileri katıldı. Basın toplantısında CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de hazır bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Güldal Okuducu, Avrupa'dan gelen konuklarıyla birlikte önümüzdeki dönemde bir işbirliği içinde hangi çalışmaları yapabileceklerini ele aldıklarını, Türkiye'de kadın hakları, kadının siyasete katılımı ve kadının alması gereken uluslararası destek konularında bir çalışma yaptıklarını ifade etti. Bu dönemin kadın hakları açısından Anayasa değişikliği ile yeni bir düzenlemenin yapılmasından dolayı önemli bir dönem olduğunu belirten Okuducu, Anayasa'nın 10. maddesinde yapılan değişikliğin anlamlı olduğunu ancak kadınların ihtiyacına cevap vermekten uzak olduğunu vurguladı. CHP olarak Anayasa değişikliğinin görüşülmesi sırasında gerekçede yer alan hükmün maddeye de konulması için bir önerge verdiklerini ancak bunun iktidar milletvekilleri tarafından kabul edilmediğini anlatan Okutucu, bir kapı aralığı bulunduğunu ve cuma günü ikinci kez yapılacak oylamada bu önergeyi tekrarlayacaklarını söyledi. Okuducu, "İktidarın, ülke kadınının önünü açmak için, kadın karşıtı fotoğrafı değiştirmek için cuma günü önünde bir fırsat daha vardır. Bu yanlışı birlikte düzeltelim" dedi.

Reklam
Reklam

Avrupa Forumu Kadın Organizasyonu Başkanı Sanjo Lokar ise Anayasa değişikliği ile ilgili CHP'nin verdiği önergeye tam destek verdiğini vurguladı. AB'ye yeni üye olan

10 ülkede benzer durumların yaşandığına işaret eden Lokar, AB'de de genelde kadın-erkek eşitliğinin gerisinde kalındığını, bu konuda ilerleme gerektiğini bildirdi. Kadının siyaset içinde daha etkin hale gelebilmesi için yasal düzenlemeler yapılması gereğine dikkat çeken Lokar, kadın örgütleri ve siyasal partilerin taleplerinin Anayasal düzenlemelerle karşılanması gerektiğini vurguladı. Anayasa'da yapılacak bir değişikliğin Türkiye için çok önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Lokar, bu konuda AB'nin en demokratik ve en eski üyelerinin uygulamalarından yola çıkılması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin bu adımı atması halinde 25 Avrupa ülkesinin 10'undan daha ileri bir adım atmış olacağını vurgulayan Lokar, Türkiye'nin AB'ye girdiğinde birçok eksiği bulunan bir ülke olmak yerine AB'ye gösterebilecek bir takım artılarının olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

CHP İstanbul Milletvekili Oya Araslı ise cinsler arası eşitliğin çağdaş normlara uygun şekilde Anayasa'da yer almasını istediklerini belirterek Anayasa'ya göre kadın ile erkeğin zaten eşit olduğuna işaret etti. Araslı, "Bizim sorunumuz hak eşitliği değil, hukuki alanda eşitlik değil, eşitliği fiili olarak yaşayamamak. Fiili eşitliğe ulaşmamızı engelleyen bir takım engeller var. Biz devletten bu engelleri önümüzden kaldırmasını istiyoruz" diye konuştu. Yapılan Anayasa değişikliğinin, fiili eşitlik bakımından durumu tartışmaya açık bir halde bıraktığını kaydeden Araslı, değişikliğin bu şekilde kabul edilmesinin insanları tereddüte sevkedeceğini söyledi. Araslı, "Bu Anayasa değişikliği cinsler arası eşitliğe yaklaşımı bakımından mahcup bir ifadeyi sergilemektedir. İşi bir bulmacaya çevirmektedir. Bu işi en üst düzeyde, standartlara uygun biçimde ifade etmekte hiçbir sakınca olmadığı gibi sayısız yarar vardır. Bunu pozitif ayrımcılığı sağlayacak bir açılıma kavuşturmak yararlı olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. AK Partili milletvekillerinin pozitif ayrımcılık ve fiili eşitlikle ilgili verdikleri önergeyi reddettiklerini hatırlatan Araslı, cuma günü bu önergeyi yine vereceklerini ifade etti. Araslı, iktidar milletvekillerinin bu konudaki fikirlerinden kuşku duyduklarını belirterek, "Cinsler arası eşitliğe gerçekten inanıyorlarsa bu kez önergeye olumlu oy vermelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam