CHP'li Kart: AK Parti'nin samimiyetinden kaygımız var

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart, anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin samimi olup...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Atilla Kart, anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin samimi olup olmadığı konusunda ciddi kaygıları olduğunu söyledi.
CHP'nin bugün yaptığı grup toplantısından sonra Meclis'te İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile basın toplantısı düzenleyen Kart, anayasa değişikliği sürecine büyük önem verdiğini belirtti. Kart, Uzlaşma Komisyonu'ndaki her süreci Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve MYK ile paylaştıkları gibi Meclis grubuyla da paylaşacaklarını bildirdi.
Anayasa değişikliği sürecinde AK Parti yönetiminin samimi olup olmadığı konusunda ciddi tereddütlerinin olduğunu aktaran Kart, "Anayasanın 113 maddesi değişmiş ama Türkiye'de ihtilal ruhu, hukuku varlığını koruyor. Bu alt hukuktan kaynaklanıyor. 12 Eylül 1980-6 Aralık 1983, 688 kanun 90 KHK bunların 300 civarında olanı temel kanun. Bunların 150'si yürürlükte, hangi yasalar bunlar; Siyasi Partiler Yasası, seçim mevzuatı, baraj olayı, toplantı gösteri ve yürüyüşleri, Polis Vazife ve Selahiyet Yasası gibi örgütlenme ile ilgili yasalar. Bu yasaların değişmesine ihtiyaç var." dedi.
"Barajın değişmesine ihtiyaç yok mu?" diye soran Kart, şöyle devam etti: "Bugün Güneydoğu sorununun temelinde yüzde 10 barajı yatmaktadır. İnanıyoruz ki baraj yüzde 4-5'lere düşürüldüğü zaman Kürt sorununun, Güneydoğu sorununun çözümünde ciddi bir mesafe alınacaktır. Bunu engelleyen siyasi iktidar. Kendi kişisel, siyasi hesapları sebebiyle engelliyor."
Anayasa çalışmalarında yargının önemli bir fonksiyonu olduğuna inandıklarını vurgulayan Kart, "Anayasa değişikliği çalışmasında yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
Bir basın mensubunun komisyondan çekilip çekilmeyeceklerine ilişin sorusuna, Türmen, "O nereden çıktı" derken Kart da, "Komisyondan çekilme şeklinde bir iradeden söz etmiyoruz." açıklamasını yaptı.
Kart, alt hukuk düzenlemelerinin yapılmasını istediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz