CHP'li Kart: "Hükümet kaçak yurtlara gözyumuyor"

ANKARA (ANKA) - CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Konya'da kaçak yurt binasının çökmesinin ardından, Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Çelik'in "sessiz" kalmasını eleştirdi. Bu tür kaçak kurslara hükümetin göz yumduğunu öne süren CHP'li Kart, Diyanet İşleri Başkanlığına ait 7 bin 995 kuran kursundan 2 bin 341'inin atıl olmasının da düşündürücü olduğunu söyledi.

Konya'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'nde, kuran eğitimi verilen öğrenci yurdunun çökmesinin ardından başlayan tartışmalar sürüyor. 18 kız öğrenciye mezar olan yurt binasının, kaçak ve ruhsatsız olmasına karşın faaliyet göstermesi denetimsizlik iddialarını güçlendirirken, yurt binasına ilişkin son gelişmeleri yerinde takip eden CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, bu tür yapıların hükümet tarafından kollandığını savundu. ANKA'ya değerlendirmelerde bulunan Kart, "CHP olarak vatandaşlarımızın yasal güvenceler ve sorumluluklar altında kuran ve din eğitimi almalarına karşı olmamız düşünülemez. Laikliğin anlamı da zaten budur. Bu anlamda herkes inancı doğrultusunda eğitim ve öğrenim hakkına sahiptir" dedi.

Reklam
Reklam

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kuran kurslarını hatırlatan Kart, 2007 rakamlarına göre bu kuruma bağlı olarak 7 bin 995 kuran kursunun faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu kurslardın 5 bin 654'ünün faal, 2 bin 341'inin ise atıl durumda olduğunu kaydeden Kart, Türkiye'de kuran eğitiminin yasalar çerçevesinde verildiğinin altını çizdi.

-ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR-
Konya'nın Taşkent İlçesi Balcılar Beldesi'ndeki çöken kuran kursuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan CHP'li Kart, binanın imara aykırı inşa edildiğini ve inşaat ruhsatının bulunmadığının tespit edildiğini söyledi. Kurstaki öğrenci sayısının belli olmadığını, yöneticilerin kimliği ve sıfatının ise öğrenilemediğini kaydeden Kart, bu durumun kafalarda soru işareti uyandırdığını ifade etti. Çöken binanın yakınlarında Diyanet'e bağlı kız ve erkek yurdu bulunduğuna işaret eden Kart, şunları söyledi:

"Buna rağmen, o yörenin insanları çocuklarını buraya gönderiyorlar. Peki oradaki Diyanet'in görevlileri bilmiyor mu bunu? Neden daha yetkili yerlere haber vermiyorlar? Haber veremezler çünkü bu durum teşvik ediliyor. MEB ve hükümet bu tür yapılanmayı teşvik ediyor. Türkiye şu anda maalesef böyle bir tablo yaşıyor. Başbakan, Milli Eğitim Bakanı ortada yok. Ağızlarını bıçak açmıyor. Bu işin sorumlusu olanlar üç maymunu oynuyorlar. Hukuki ve siyasi sorumlusu olanlar üç maymunu oynuyorlar. Böylesine bir sorumsuzluklar zihniyeti söz konusu."

Reklam
Reklam

Balcılar olayının münferit bir olay olmadığını belirten Kart, buna benzer olayların geçmişte de yaşandığını anlattı. Bazı örnekler veren CHP'li Kart, bu tür olayların önüne geçmek için Türk Ceza Kanunu'nun 263'ncü maddesinin yeni baştan ele alınması gerektiğini kaydetti. Olayda hayatını kaybeden 18 çocuktan 12'sinin Balcılar'da toprağa verildiğine dikkat çeken Kart, "Bu durum da ister istemez akıllara başka sorular getiriyor. Balcılar'da yaşayan çocukların neden evlerinde değil de yurt binasında yaşadıkları dikkat çekici. Bu konunun da iyi araştırılamsı gerekir" diye konuştu. (ANKA)