Chp’li Keskin’den Dış Politika Eleştirisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin,hükümetin dış politikasını eleştirerek, “Açılım Türkiye açısından...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin,

hükümetin dış politikasını eleştirerek, “Açılım Türkiye açısından saçılıma dönüşmüştür” dedi.

Mersin’in Erdemli ilçesinde partisinin ilçe teşkilatında partililere hitaben konuşan Keskin, terör ve dış politika konularına değindi. Siyasal iktidarın Türkiye’nin var olan sorunlarını çözme konusunda başarısızlığının tartışma götürmez olduğunu savunan Keskin, “Siyasal iktidarın ekonomi konusunda, demokrasi konusunda, dış politika konusunda bütün iddiaları iflas etmiştir, iktidar Türkiye’yi yönetmede aciz kalmıştır. Şiddet konusunda, terör konusunda çok büyük iddialı laflar edilmiştir. Açılım denilmiştir, ama açılım Türkiye açısından saçılıma dönüşmüştür” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yanlış politikalar sebebiyle Türkiye’nin sınır güvenliğinde büyük güçlükleri omuzladığını söyleyen Keskin, “İktidara geldiğinde Türkiye’de şiddet en asgari düzeyde olduğu halde bugün terör örgütü Türkiye coğrafyasının belli bir bölgesinde hakimiyet iddia eder hale gelmiştir. Şiddet hızlı bir şekilde Türkiye’nin diğer coğrafi bölgelerine de yayılma eğilimi içerisine girmiştir. Bunda iktidarın mehter takımı gibi iki ileri bir geri uygulaması yaklaşımı, özellikle komşu ülkemiz Suriye ile olan ilişkilerimize bakışı, onu yönlendirişi çok etkili olmuştur. Bizim Irak ile 370 kilometrelik sınırımız vardır. Bu 370 kilometrelik sınırın arazi yapısının gösterdiği özellik nedeniyle korunmasında güçlükler çekilmektedir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin hakimiyeti nedeniyle şiddet örgütü mensuplarının Kandil Dağı’ndaki yerleşmeleri, orada güç sahibi olmalarına, koruyucu bir yaklaşımla bakmaları maalesef Kuzey Irak sınırında güvenliği sağlamada büyük güçlükleri omuzlamamıza sebep olmaktadır” dedi.

Reklam
Reklam

Irak sınırında yaşanan güçlüklere bir de Suriye sınırının eklendiğini dile getiren Keskin, “Şimdi buna siyasal iktidarın Suriye mezhepsel odaktan bakışa göre yönlendirdiği dış politika nedeniyle bin kilometrelik bir sınır daha eklenmiştir. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti bin 400 kilometrelik sınırı, komşularla itilaflı olduğu için daha sıkı bir şekilde denetlenmeyle karşı karşıyadır. Bu bölgedeki zafiyetleri hepimiz görebiliyoruz. Her gün orada bir gencimiz yaşamını yitiriyor. Askere bayram ve düğün havasında uğurlanan gençlerimizin Anadolu’nun değişik yerleşim alanlarına tabutları gelmeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

Keskin konuşmasında şunları da kaydetti:

“Burada siyasal iktidar maalesef tam bir siyasi körlükle hareket etmiştir. Türkiye’nin Suriye ile çatışmasına, Suriye ile kötü olmasına hiç gerek yoktur. Kendi düğmesini dikemeyen terzi, başkasına elbise dikemez. Türkiye’de sanki demokrasiyi oturtmuş, kurumsallaştırmış, insanların bütün temel hak ve özgürlüklerini kullanabilmelerine imkan veren yasalar düzenlenmiş gibi, Türkiye’deki anti demokratik uygulamaları unutarak, Suriye’ye demokrasi getireceğiz iddiası ile Suriye ile ilişkilerimiz gerilim noktasına gelmiştir. Oraya demokrasi getirme iddiasındayız, ama Suriye’ye müdahale ederken, dünyada demokrasinin hiç uygulanmadığı Suudi Arabistan ve Katar Emirlikleri’yle dirsek temasına geçerek Suriye’ye karşı ortak bir mücadele cephesi açmış durumdayız. Bu çelişkili durum Türkiye’nin dünyadaki itibarını ve görüntüsünü zedelemiş ve Suriye ile olan ilişkilerimizi dondurma noktasına gelmiştir. Bu yalnız şiddet açısından Türkiye’nin gündemine olumsuzluk getirmemiş, ekonomik açıdan da sıkıntılar yaşamamıza neden olmuştur.”

Reklam
Reklam

Keskin’e, ilçe ziyareti sırasında CHP Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ile Vahap Seçer, İl Başkanı Faruk Mehmet Akar ve Erdemli İlçe Başkanı Hidayet Oğuz eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: