CHP'li Köktürk: "Bu yetkiyi kimden aldınız?"

Köktürk, AKP Hükümetinin KHK düzenlemeleriyle, hegemonya tesis etmeye çalıştığını iddia etti.

ANKARA (ANKA) - CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Kanun Hükmünde Kararname ile “ülkenin kamu yönetimini, siyasal bir dizayn anlayışında, karmaşaya sürüklendiği” diyerek “yetki yasasında adı geçmeyen bakanlıkta çeşitli kurumlar kapatılmıştır. Bu yetki nereden ve kimden alınmıştır” diye sordu.

AKP Hükümetinin KHK düzenlemeleriyle, hegemonya tesis etmeye çalıştığını iddia eden Köktürk, “Hükümetiniz, KHK‘ler aracılığıyla; hastanelerden, kurullara, enerji altyapı hizmetlerinden bilim kuruluşlarına kadar uzanan alanlarda, baskı ve ağırlığını arttırarak, özerk ve bilimsel yapıları ortadan kaldırmıştır” diyerek şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Seçim öncesinde çıkarılan Yetki Yasası’na dayanılarak, 35 KHK ile 154 yasada 258 değişiklik yapılmıştır. Bir kanun içinde birçok kanunda değişiklik yapma yöntemi, yani birçok kanun değişikliğini aynı torbaya atma yöntemi, çıkarılan 35 KHK‘de de uygulanmıştır. Böylece Torba Yasa‘dan sonra "Torba KHK" tanımı da literatüre AKP tarafından kazandırılmıştır.

Bu yöntemle hükümet, yapılan değişikliklerin takibini iyice güçleştirmekte ve "Ben yaptım oldu" demektedir. Çıkarılan KHK‘lerin 11‘i yetkinin sona ereceği gün çıkarılmıştır. AKP İktidarının TBMM‘de önemli sayısal çoğunluğu olmasına rağmen ve TBMM‘nin de çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde KHK çıkarmasının mantığı yoktur. 2 Kasım 2011 tarihli ve KHK/657 karar sayılı; Orman ve Su İşleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname’nin 34-35 Maddeleri ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü'nün; 19/06/1935 tarih ve 2819 sayılı (EİE) teşkiline dair Kanununda değişiklik yapılmıştır. Buna göre hidrolikle ilgili çalışmalar görev alanından çıkarılmış ve yeni görev alanları belirlenmiştir.

Reklam
Reklam

Buna mukabil; yine aynı gün içinde; 2 Kasım 2011 tarihli ve KHK/662 karar sayılı "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair KHK" ile Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü kapatılmıştır.

Aynı gün yayımlanan iki KHKden biriyle Elektrik İşleri Etüt İdaresinin kapatıldığı, diğeriyle yine aynı kuruluş olan EİE`nin kuruluş yasasında değişiklikle görev alanı değiştirilmektedir. Bu kadarı da olmaz dedirten bir gün sonrada yine EİE ait yönetmelik çıkartılmaktadır.”

Ülkede hukukun ve kanun devletinin işlemediğini vurgulayan Köktürk, “Hükümetiniz, halkın iradesini kullandığı iddiası ve "değişim" söylemiyle her türlü hukuksuzluğa ve keyfiyete başvurabilmektedir” dedi.

-“BU YETKİYİ NEREDEN VE KİMDEN ALDINIZ?”-

KHK çıkarma için alınan yetki yasasında adı geçmeyen bakanlıkta kurumların kapatıldığını hatırlatan Köktürk, Başbakan Erdoğan’a şu konulara ilişkin sorular yöneltti:

Reklam
Reklam

“Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü gibi kurumlar kapatılmıştır. Bu yetki nereden ve kimden alınmıştır? KHK ile bir maddesi ile kapatılan Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, başka bir madde ile yeniden açılmaktadır. Bu yapının kadrolaşmaktan öte bir anlamı var mıdır?

Aynı gün KHKden biriyle Elektrik İşleri Etüt İdaresinin kapatıldığı, diğeriyle yine aynı kuruluş olan EİE`nin kuruluş yasasında değişiklikle görev alanı değiştirilmektedir. Bu önce yetki alayım sonrada nasıl olsa düzenleme yaparımın anlamına mı gelmektedir? Yine aynı bakanlığa bağlı bir kurumun kapatıldıktan bir gün sonra ilgili kuruma ait yönetmelik yayınlanmaktadır. Bu durum devleti yönetme ciddiyeti ile bağdaşmakta mıdır?”

Anahtar Kelimeler: