Chp`li Köprülü`den 8 Mart Kadınlar Günü Tatil Olsun Teklifi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) kanun teklifi sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili...

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na (TBMM) kanun teklifi sunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün tatil olması teklifini sundu.

TBMM`ye 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sunduğunu kaydeden CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü: “Birleşmiş Milletler tarafından uluslararası bir gün olarak tanımlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kutlanmaktadır. Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal alandaki haklarına daha çok sahip çıkmak, kamuoyunda bu bilinci artırmak üzere kutlanan 8 Mart; 21 ülkede resmi tatil olarak ilan edilmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Köprülü: “Türkiye’de ilk kez 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlanan Kadınlar Günü, bu vesile ile her yıl kadın sorunlarının gündeme getirildiği kadın haklarının daha çok konuşulduğu bir anlam taşımaktadır. Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesine en büyük katkıyı vererek eşit haklara sahip olan kadınlarımız, tüm dünya kadınlarından önce, ülke kaderinde söz ve karar hakkına katılımı sağlayan seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır” diye konuştu.

Anayasada kadın - erkek eşitliği güvence altına alınmıştır diyen Köprülü: “Ancak son 10 yıl içinde kadına yönelik şiddet artmış, alınan önlemler, çıkarılan kanunlar yetersiz kalmıştır. Çıkartılan yasalarla maalesef failler bulunamıyor, cezasız bırakılıyor ya da affedilerek salıveriliyor. Dolayısıyla da bu durum kadına yönelik cinayetleri daha da cesaretlendiriyor. Dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalarda ortaya çıkan rakamlara göre; Türkiye kadın-erkek eşitliği sıralamasında 132 ülke arasında 127. sırada yer alırken, kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığı belirtilmektedir. Yine Dünya Ekonomik Forumu kadın-erkek eşitliği raporuna göre; Türkiye’de her gün en az 5 kadının şiddete uğradığı ve hayatını kaybettiği ifade edilmektedir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Köprülü: “Cumhuriyet devrim ve ilkeleri ışığında kadının özgürleşmesi, sosyal ve siyasal alanda hak ettiği yerlere gelmesi, her alanda eşit haklara sahip olması için daha ciddi adımlar atılmalı ve sorunların tespiti ve çözümü noktasında ilgili kurumların ve bakanlıkların ortak çalışma yürütmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. Birçok ülkede resmi tatil günü olarak kutlanan 8 Mart’ın anlamını daha da vurgulamak, o günün bir mücadele günü olduğunu ve kadın haklarının önemini bir kez daha tüm kamuoyuna hatırlatmak ve kadınlarımıza destek çıkmak için 8 Mart ülkemizde de resmi tatil ilan edilmelidir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: