CHP'li Matkap, Suriye Sınırındaki Illerin Ekonomisi Için Öneri Paketi Açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle sınır illerinde...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle sınır illerinde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşandığını, bölge ekonomisinin çöktüğünü ileri sürerek, 7 maddelik öneri paketi açıkladı.

Parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyen Nihat Matkap, Suriye'de yaşanan olayların, başta bölge illerinin ekonomisine olumsuz etkisi olmak üzere yaşanan süreç hakkında değerlendirmede bulundu.

Suriye’de yaşanan sıkıntının başta Hatay, Kilis ve Gaziantep olmak üzere tüm sınır illerinde çok ağır siyasal, sosyal ve ekonomik tahribatlara neden olduğunu savunan Matkap, “Bu ekonomik tahribatlar neredeyse bizim yurttaşlarımızı sığınacak yer aramak zorunda bırakacak. Mültecileri düşünürken kendi vatandaşlarımızı unuttuk.” dedi.

Reklam
Reklam

İki ülke arasında geçmişte atılan adımlara dikkat çeken Matkap, özellikle vizelerin kaldırıldığı dönemde karşılıklı güvenin ve ilişkilerin çok iyi olduğunu ve önemli yatırımların yapıldığını belirtti.

İki ülke ilişkilerinde çok iyi bir konuma gelinmesi nedeniyle işlerini bu ilişkilere göre yapılandıran işletmelerin bir bir kapandığını iddia eden Matkap, ''Turizm işletmeleri oteller, lokantalar ciddi bir işsizlik sorunu yaşamaktadırlar. Sınır kapılarının kapanması nedeniyle karayolu ile nakliye yapan işletmeler de bir bir kapanıyor.'' diye konuştu.

Yine bölgeye yaş sebze meyve ihracatı yapan işletmelerin sıkıntı içerisinde olduğunu bildiren Matkap, bölgenin lokomotif sektörlerinin ihracat ve nakliye olduğunun altını çizdi. Matkap, "İkisi de durmuştur. Bölge ekonomisi çökmüştür. Bunlara bağlı olarak çiftçilerin ürünleri yerde kalmıştır. Esnaf ve sanatkâr kepenk kapatma noktasına gelmiştir.'' şeklinde değerlendirmede bulundu.

"BÖLGE ESNAFININ VERGİ VE PRİMLERİ YENİDEN YAPTIRILSIN"

Reklam
Reklam

Matkap, bölge ekonomisinin yeniden canlanması için kısa vadede biran önce alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: ''Başta kamuya ait bankalar olmak üzere tüm bankalar, işadamlarına kullandırdıkları kısa vadeli kredileri, asgari 6 ödemesiz süre koyarak orta ve uzun vadeli krediler şeklinde yeniden yapılandırmalıdır. İkinci olarak, esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifleri de başvuru beklemeksizin esnaf ve sanatkarlara kullandırdıkları kredileri asgari altı ay ödemesiz süre koyarak orta ve uzun vadeli şeklinde yeniden yapılandırmalıdır. Tarım kredi kooperatifleri çiftçilere kullandırdıkları kısa vadeli kredileri orta ve uzun vadeli kredilere dönüştürmelidir. KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu bölge işletmelerine özel destekler sunmalıdır. Merkez Bankası, Suriye krizinin yarattığı zorluk nedeniyle çek, senet ve kredi borçlarını ödeyemeyen iş adamlarının kredi sicilini farklı değerlendirmeye tabi tutmalıdır. Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergiler ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödenmesi gereken primlerin ertelenmesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.''

Reklam
Reklam

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Nihat Matkap, CHP milletvekillerinin giremediği iddia edilen Hatay'daki kampla ilgili olarak, Apaydın Kampı'nın gizemini koruduğunu ve kampla ilgili açıklamaların ise ikna edici olmadığını söyledi.

Matkap, Suriye konusunda CHP lideri ile Başbakan arasındaki karşılıklı mektuplaşma ile ilgili olarak ise iktidar partisi ile CHP arasında bu konuda 'yaklaşım farklılığı' olduğunu sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: