Chp’li Milletvekili Edremitli Vatandaşın Zararın Telafisi İçin Kanun Teklifi Verdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Balıkesir’in Edremit ilçesinde aşırı yağan yağışlardan...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Balıkesir’in Edremit ilçesinde aşırı yağan yağışlardan ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının telafi edilebilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Kanun Teklifi verdi.

Akova, Kanun Teklifi’nin gerekçesinde şu görüşleri dile getirdi: “Edremit ilçemizde 2013 Mart ayının ikinci hafta sonu başlayan ve uzun süre devam eden aşırı yağan yağışlar evlerde, işyerlerinde, alt ve üstyapıda, ekili arazilerde maddi, manevi büyük bir zarar meydana getirmiştir. Evler, işyerleri, araçlar, yollar, ekili araziler kullanılamaz hale gelmiş, bölge halkının hayatı çok olumsuz şekilde etkilenmiştir. Bölgedeki mevcut çiçek seraları, zeytinlikler ve tüm ekili arazilerde çok büyük zararlar meydana gelmiştir. 3570 No’lu Kararname ile çeşitli afetler nedeniyle zarar gören gerçek veya tüzel kişi üreticilerin T.C.?Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi borçlarının ertelenmesi kararlaştırılmıştı. 3789 No’lu Kararname ile 3570 No’lu Kararnamede olmayan iller de bu kapsama dâhil edildi. Balıkesir ili de 3789 No’lu Kararname ile kapsama alınmıştır. Ancak Kararnamenin kapsadığı tarih, 1/1/2012-28/8/2012 tarihleri arasında meydana gelen sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, dolu, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri nedeniyle ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören gerçek veya tüzel kişileri kapsadığı için, daha sonra meydana gelen benzer tür doğal afetlerin verdiği zararlardan dolayı mağdur olan kişiler bu Kararnameden yararlanamamaktadırlar.”dedi.

Reklam
Reklam

Bu nedenlerle, 2013 yılı içerisinde Balıkesir ili sınırları içinde yaşanan dolu, sel, aşırı yağış, taşkın ve don afetleri sebebiyle, ekinleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üreticilerin kayıplarının telafi edilebilmesi için doğal afetten zarar gören üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredilerin ertelenmesi gerektiğini söyleyen Akova, “ Üreticiler kredi borçlarını ödemekte zaten zorlandıkları için, doğal afetlerin zararlarından korunmak için sigorta yaptırma olanağından bile yararlanamamaktadırlar. Bu nedenle, doğal afetten zarar gören üreticilerin, Tarım Sigortası kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın, Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamındaki yardımlardan faydalanmalarını sağlamak, üreticilerin mağduriyetlerini giderilmesini sağlayacaktır.” şeklinde konuştu.(BT)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz