Chp'li Milletvekilleri Tbmm'de Basın Toplantısı Düzenledi

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Anayasa'nın ilk 4 maddenin değiştirilemeyeceğini, buna izin vermeyeceklerini söyleyerek, "'İlk...

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, Anayasa'nın ilk 4 maddenin değiştirilemeyeceğini, buna izin vermeyeceklerini söyleyerek, "'İlk 3 maddeyi değiştirmiyoruz ama o değişikliği yasaklayan 4. maddeye yer vermiyoruz' gibi hukuksal ahlaksızlıklara da izin vermeyeceğiz. AK Parti, diğer partiler, aralarında anlaşsalar bile ilk 4 maddeye dokunmalarına izin vermeyeceğiz" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, beraberindeki yaklaşık 20 milletvekili ile birlikte TBMM'de bir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısını anayasanın ilk 4 maddesine dokunulamayacağını belirtmek için düzenlediklerine vurgu yapan Süheyl Batum, anayasa yapım çalışmaları sürerken Başbakan Erdoğan'ın Uzlaşma Komisyonu'na ömür biçtiğini söyledi. "Şimdi AK Parti sadece ve sadece sürenin geçmesini beklemektedir" diyen Batum, CHP'nin ise hukuksal gerekçelerden dolayı Anayasa'nın ilk 4 maddesine dokunalamayacağını çok açık ve net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Yeni bir anayasa yapımında yüzde 10 barajı olamayacağını, yüzde 1 oy oranı olan partilerin bile bu yapım aşamasına katılması gerektiğini, bütün sivil toplum kuruluşlarının da bu sürece katılmasıyla sıfırdan bir anayasa yapılabileceğini anlatan Batum, "Biz CHP olarak şimdiki yönteme başlarken birşey önerdik. Bir Anayasa Meclisi önerdik. Barajı olmasın. Bu meclisin yanında bir yeni meclis kuralım, bütün partiler temsil edilsin hatta sivil toplum kuruluşları, ulusal bazda temsil edilen sendikalar da katılsın dedik ama kabul görmedi" diye konuştu.

Uzlaşma Komisyonu'nda masaya oturduklarında AK Parti'nin Başkanlık Sistemi ile BDP'nin Federasyon talepleri arasında sıkışıp kaldıklarını ifade eden Batum, "30 küsur yıldır anayasa hukukçusuyum şöyle kıp kırmızı bir anayasa görmedim" diyerek elindeki metinden üzerinde uzlaşılamayan ve kırmızı ile çizilen maddeleri gösterdi.

"İLK 4 MADDE DEĞİŞTİRİLEMEZ"

AK Parti'nin bir tali kurucu iktidar olduğunu, tali kurucu iktidarlarda da anayasanın değişmez hükümlerini değiştirme yetkisi olmadığını anlatan Batum, "Tali kurucu iktidarlar 'değişmez' denilen madelere dokunamaz, o maddeleri değiştiremez" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"CHP olarak ilk 4 maddenin virgülüne bile dokunma yetkisine sahip olunmadığını düşünüyoruz" diyen Süheyl Batum, şunları söyledi:

"Dünyanın her yerinde anayasayı değiştiren iktidarların bir tek özelliği vardır, değişmez maddelere kesinlikle dokunamaz. CHP olarak ilk 4 maddenin virgülüne bile dokunma yetkisinin bulunmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle ilk 4 maddede değişiklik önermeme kararı verdik. 'İlk 3 maddeyi değiştirmiyoruz ama o değişikliği yasaklayan 4. maddeye yer vermiyoruz' gibi hukuksal ahlaksızlıklara da izin vermeyeceğiz. AK Parti, diğer partiler, aralarında anlaşsalar bile ilk 4 maddeye dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Bu yolla anayasanın, anayasa hukukunun, devletin, toplumun temel ilkelerinin çiğnenmesine izin vermeyeceğiz."

Süheyl Batum, AK Parti, BDP ve PKK'nın ABD'nin denetiminde anayasalarını yaptığnı iddia ederek, "Bu çok açık. BDP'liler federasyon önerisi veriyorlar. AK Parti 'ilk 3 maddeyi kaldırmadım ama 4. maddeyi kaldırdım, yerel yönetimlere yetki verilmesini söyledim...' Bunların hiçbiri tesadüf değildir. Hiç kimsenin, bizim dışımızda alternatif masalar üreterek, orada yaptıkları anayasayı bizim üzerimizden meşrulaştırmak hakkı da yoktur, haddi de değildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"CHP İÇİNDE GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK"

Süheyl Batum açıklamalarının ardından ise gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin Anayasa'nın ilk 4 maddesinin değiştirilemeyeceğini açıkladıklarını, fakat CHP'nin burada bir değişiklik yaptığına ilişkin sorusu üzerine "Orada arkadaşlarım bunu sehven yapmışlardır. Anayasa Mahkemesi oradaki 'saygılı'yı, 'dayalı' olarak algılamıştır. Bundan dolayı 'dayalı'yı değiştirerek, 'saygılı' ibaresini koymuşlardır. Amaçları, kendileriyle de konuştuk, kesinlikle ilk 4 maddenin virgülüne bile dokunmak değildir. Çünkü bunu genel merkezimizle de konuştuk, kendi aramızda da konuştuk biz birinci günden itibaren ilk 4 maddede değişiklik yapılamayacağını söyledik" cevabını verdi.

Süheyl Batum, CHP içinde bir görüş ayrılığı olup olmadığına yönelik soru üzerine "Hayır, görüş ayrılığı yok" cevabını verdi.

Batum, basın toplantısında açıklanan görüşlerin CHP'nin resmi görüşü olup olmadığına dair bir soruya da, "CHP'de resmi görüş ya da gayri resmi görüş diye birşey olacağına inanmıyorum" diyerek herkesin aynı görüşte olduğuna vurgu yaptı. İlk 4 maddenin değiştirilemeyeceğine dair CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da daha önce açıklamaları olduğunu ifade eden Batum, "Aramızda görüş farklılığı yok" dedi.

Reklam
Reklam

Batum ayrıca tali iktidarların köklü bir anayasa değişikliği yapabileceğini, fakat tümden bir değişiklik yapamayacağına vurgu yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz