Chp’li Oran, Yasaklı Gazete Ve Kitapları Sordu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yasaklı konumda olan kitap ve gazeteleri...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, yasaklı konumda olan kitap ve gazeteleri meclis gündemine taşıdı.

12 Eylül darbesinin üzerinden 32 yıl geçtiğini hatırlatarak, Türkiye’de halen bini aşkın kitap ve gazetenin yasaklı konumda olmasına tepki gösteren Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Oran, soru önergesinde, “2002 –2010 yılları arasında Bakanlar Kurulu kararıyla kaç kitap, gazete, dergi, broşür ve pankart yasaklanmıştır?” diye sordu.

Reklam
Reklam

Oran, 12 Eylül’ün yıldönümü ve soru önergesine ilişkin yaptığı açıklamada AK Parti hükümetine yönelik sert eleştirilerde bulundu. AK Parti'nin 10 yıllık iktidarı döneminde bu uygulamayı dahi değiştiremediğini anlatan Oran, şunları söyledi: "Çünkü AK Parti, 12 Eylül'ün öz çocuğudur, sahip olduğu totaliter parti devleti zihniyeti de 12 Eylül'ün karbon kopyasıdır. Demokrasiye karşı, sol, sosyal demokrat ve diğer gruplara karşı baskıcı, farklı inanışları da düşman gören bir anlayışın 12 Eylül hormonlu temsilcisidir”

Soru önergesinde, Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na bu hafta gönderilen bir listede 453 kitap, 645 gazete, dergi, broşür ve pankartın yasaklı olduğunun ortaya çıktığını belirten Oran, “Listede, Aziz Nesin’in önemli eseri Azizname, Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı Destanı gibi eserlerin de hâla yasaklı olduğu görülmektedir” dedi.

Oran, önergesinde Başbakan Erdoğan’a şu soruları yöneltti: “Yarın, 12 Eylül askeri darbesinin 32.yıldönümü ve bu sürecin 10 yıllık bölümü Genel Başkanı olduğunuz AKP’nin iktidarda olduğu dönemi içermektedir. Bu açıdan Türkiye’nin hâla kitapların yasaklı olduğu bir ülke görünümünde olması hükümetinizde ve sizde herhangi bir rahatsızlık yaratmakta mıdır?,2002 – 2010 yılları arasında hükümet görevini yürüten bir partinin Genel Başkanı ve Başbakan sıfatıyla bu ayıbın ortadan kaldırılması için hangi girişimlerde bulundunuz? Girişimde bulunmadıysanız Aziz Nesin, Nazım Hikmet gibi Türk kültür yaşamının önemli simgelerinin kitaplarının yasak dışına çıkartılması için çaba göstermemenizin nedenleri nelerdir?, 4 Kasım 2002 tarihi itibariyle mahkeme veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan yayınların listesi nedir?,11 Eylül 2012 tarihi itibariyle mahkeme veya Bakanlar Kurulu kararıyla hakkında toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararı bulunan yayınların listesi nedir?, 2002 –2010 yılları arasında Bakanlar Kurulu kararıyla kaç kitap, gazete, dergi, broşür ve pankart yasaklanmıştır? Tam listesi nedir?”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: