Chp'li Oran'dan Hükümete Zam Tepkisi:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, son günlerde üst üste gelen zamlara...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, son günlerde üst üste gelen zamlara tepki gösterdi. Son yapılan vergi ve harç artışları ile zammın hükümetin kötü yönetiminden kaynaklandığını ileri süren CHP'li Oran, hükümete, ÖTV ve benzine yapılan zamların geri alınması için çağrıda bulundu.

"Hükümet artık ‘yanlış yönet halka ödet’ politikasına bir son versin" diyerek zamlara olan tepkisini dile getiren Oran, "Vergileri artırarak akaryakıta zam yaparak ekonomiye dikiş tutturamazsın, ekonomi ve dış politikanızın ‘önce Türkiye’ demesi gerekiyor. Bütçede ipin ucunu kaçıran AKP hükümeti, açığı kapamak için vergi zamlarıyla halkın lokmasına göz dikti ama Suriye’de yönetimi devirmek için yürüttüğü açık-gizli faaliyetlerde ise hiç masraftan kaçmıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Hükümetin bütçedeki bozulmayı düzeltmek, hedefleri tutturabilmek amacıyla hazırladığı 10 milyar liralık ek gelir paketi kapsamında, otomotiv, akaryakıt ve alkollü içkilerdeki ÖTV ile tapu harçlarının artırılmasına ilişkin düzenlemenin yürürlüğe girdiğine dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, otomotiv ve konut sektörünün zor durumda olduğunu, vergi artışlarının otomotiv ve konut satışlarında daha da düşüşe yol açacağını ve bu sektörlere darbe vuracağını söyledi.

“Hükümet ekonomideki yanlış yönetimi nedeniyle bütçede ortaya çıkan bozulmanın faturasını halka ödetirken, aynı zamanda Suriye operasyonunun maliyetini de buna yüzde 65 oranında karşı olan Türk halkına ödetiyor" iddiasıyla hükümete yüklenen Oran, "Bütçeyi düzeltmede, tüketim üzerinden alınan dolaylı vergileri artırarak elde edeceği gelir artışlarına, yani vatandaşın cebine saldıran, kendi kötü yönetiminin faturasını halka ödeten AKP’nin, Suriye’de yönetimi devirme, rejimi değiştirme uğruna operasyonlar yürütüp, hovardaca para harcamaya hakkı yoktur" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'de 90 bine yakın rejim muhalifi Suriyeli’nin halen 12 çadır kent, bir geçici kabul merkezi ve bir konteyner kentte barındırılarak barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme, bankacılık ve diğer hizmetlerin sunulduğunu, ancak Türk halkının büyük bölümünün bu imkanlara sahip olmadığını anlatan Oran, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye nüfusunun 21.5 milyonluk bir bölümü yoksulluk çekerken, Türkiye’de ağırlanan Suriyeli muhaliflere adeta 5 yıldızlı konfor sunuluyor. Suriyelilere günlük harcamaları aylık 400 dolar harcama limitli kredi kartları veriliyor. Kamplarda kalanlara en son belgesiz, sınavsız Türkiye üniversitelerine kayıt yaptırma kıyağı da getirildi. Sığınmacılara yapılan toplam harcamanın şimdiden 330 milyon dolar 600 milyon TL ulaştığı söyleniyor. Bu tutar, yılın tümünde çok daha büyük bir hacme ulaşarak bütçe dengelerini olumsuz etkileyecek. Ancak bu tutar, AKP’nin Suriye angajmanı dolayısıyla Türkiye’nin ödediği faturanın sadece küçük bir bölümü… Suriye’nin maliyeti sadece sivil sığınmacıların barındırılması ile sınırlı değil."

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Suriyeli rejim muhaliflerine askeri eğitim, silah ve mühimmat sağladığını, resmi kurumlara ait ambulanslar bile her gün Suriye’de yönetimi devirmek için savaşan silahlı gruplara mühimmat taşındığını ve gizlilik içinde yürütülen bu faaliyetler ile sağlanan yardımların mali portesinin kamuoyundan gizlendiğini de iddia eden Oran, hükümetten Suriye’ye yönelik yürüttüğü faaliyetlerin toplam maliyetini ve bunun finansman kaynaklarını açıklamasını istedi. Oran, "Suriye muhaliflerine yapılan yardımın bir bedeli var, bu bedel de bütçe açığı olarak gözüküyor, faturayı halk ödüyor. AKP hata yapıyor, bunu da vatandaşın cüzdanından ödüyor. Buradan hükümete ÖTV ve benzin zammını geri alması çağrısında bulunuyorum. Hükümet artık ‘yanlış yönet halka ödet’ politikasına bir son versin. Vergileri artırarak akaryakıta zam yaparak ekonomiye dikiş tutturamazsın, ekonomi ve dış politikanızın ‘önce Türkiye’ demesi gerekiyor” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: