CHP'li Oran'dan hükümetin ekonomi politikasına eleştiri

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, ekonomik gelişmeleri değerlendirerek hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi. Meclis'te bir...

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, ekonomik gelişmeleri değerlendirerek hükümetin ekonomi politikasını eleştirdi.

Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Umut Oran, ekonomide plansızlık ve tutarsızlık olduğunu ve son verilerin, 9. Kalkınma Planı ile uyum sağlamadığını öne sürdü. Geçen yıl Türkiye'nin dünyanın en fazla cari açık veren üç ülkesinden birisi olduğunu hatırlatan Oran, "Cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)'ya oranı yüzde 10. Bu çok yüksek bir rakam. Dünyanın en fazla cari açık veren ülkesi Amerika, orada bile cari açığın GSYH'ya oranı yüzde 3,4. Yunanistan'da bu oran yüzde 9,1. Demek ki krizdeki Yunanistan'dan bile bu açıdan kötüyüz." dedi.

Reklam
Reklam

Enflasyon oranının da hedeften iki kat sapmayla gerçekleştiğini savunan Oran, hükümetin 2011 yılında da enflasyon hedefini tutturamadığını bildirdi. 2011 yılı büyüme oranının yüzde 8,5 olarak gerçekleştiğini belirten Oran, büyümenin niceliği kadar niteliğinin de önemli olduğunu, kaliteli büyüme olmadığı takdirde, büyümenin vatandaşa yansımayacağını söyledi. Teşvik paketinde ciddi eksiklikler olduğunu dile getiren Oran, teşvikin, GAP projesini kapsamadığını, tarım ve hayvancılıktan söz edilmediğini ve il bazında sektör bazlı olarak yapılmadığını kaydetti.

Elektrik ve doğalgaza yapılan zamları da değerlendiren Oran, "Uluslararası resmi verilere bakarsak, doğalgaz fiyatının düştüğünü görürüz. 2008 tarihinde 13,28 seviyesindeyken 2012 yılında 1,94 seviyesine inmiş. Türkiye'nin enerji üretimindeki payı yüzde 33. Üretimde doğalgaz bağımlılığı yüksek. Doğalgazın yüzde 98'ini ithal ediyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: