CHP'li Öymen'den "türban" açıklaması

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, türban tartışmalarıyla ilgili olarak, "Başbakan'ın anlayışı, 'ben kanuna uymayayım kanun bana uysun' anlayışıdır" dedi.

Türban tartışmalarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan Öymen, yüksek yargının verdiği kararlara rağmen Türkiye'nin adım adım, bir 'din devletine götürülmek' istendiğini ileri sürdü. Türbanla başörtüsü arasında bir fark olmadığının izah edilmeye çalışıldığını belirten Öymen, "Başörtüsü Anadolu kadınının yüzyıllardan beri kullandığı geleneksel bir örtüdür. Bununla son 20-30 yılda ortaya çıkan ve belli bir simge haline gelen türbanı birbirine karıştırmak bilinçli olarak yapılan bir çarpıtmadır,
saptırmadır" dedi. Türban konusunu hükümetin bir siyasi istismar vesilesi haline getirdiğini öne süren Öymen, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Başbakan yargı kararlarına saygı göstereceğine, 'kanun ve Anayasayı istediğimiz gibi değiştirelim ve yüksek mahkemelerin kararlarını geçersiz kılalım' görüşünü benimsiyor. Yani 'ben kanuna uymayayım kanun bana uysun' diyor. İşte bu kanun tanımaz dünya görüşünün yaklaşım işaretidir. Bu hukuka aykırı bir yaklaşımın sembolüdür ve niyet bellidir. Niyet Türkiye'yi adım adım bir din devletine götürmektir. Böyle bir düzenleme yapıldığı zaman çevre baskısıyla, aile baskısıyla, mahalle baskısıyla türban takmak istemeyen kaç bin kızımız türban takmak zorunda kalacaktır? Ve bu Türkiye'yi nereye götürecektir? Vaktiyle Şah döneminde İran'da kadınların başını örtmesi zorunluluğu yoktu. Bugün var. Bugün başını örtmeyen kadın 10 gün ila 2 ay arasında hapis cezasına çarptırılıyor. Türkiye'yi oraya mı götürmek istiyorlar? 'Efendim biz o kadarını istemiyoruz' diyorlar. Biz de diyoruz ki; sizin arkanızdan gelen dalga sizi de aşar. Dini siyasete alet etmek, dini konuları siyasi simge haline getirmek son derece yanlıştır. Bu yola girilmemelidir."

Reklam
Reklam