CHP'li Öztrak'tan hükümete "büyüme rakamları" uyarısı

ANKARA (ANKA) -CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, dün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Türk ekonomisinin hızla durgunluğun içine gireceğini belirten Öztrak "iktidar partisi kendi yandaşlarının travmalarına yoğunlaştığından, çiftçinin, üreticinin, memurun, işçinin travmasıyla ilgilenmiyor, ekonomi ciddi bir durgunluğa doğru sürükleniyor" dedi. CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Samsun Milletvekili Suat Binici ve Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ile birlikte Meclis'te düzenlediği basın toplantısında dün açıklanan büyüme rakamları ve ekonomiyi değerlendirdi.

Reklam
Reklam

Yüzde 1.9 olarak açıklanan büyüme rakamının, "2001 krizinin ardından en düşük ikinci üç aylık döneme ait büyüme"nin bu yıl gerçekleştiğini ortaya koyduğunu söyleyen Öztrak, "Yıllık GSYH büyümesi 2007 başından bu yana gözlenen yavaşlamasını sürdürmüş ve yüzde 3,8'e düşmüştür. Bu ise 2002 yılından bu yana çeyrekler itibariyle gerçekleşen en düşük yıllık büyüme hızıdır. Tarım katma değeri geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 1,2 daralırken, bu yılın aynı döneminde yüzde 3,5 oranında düşmüştür. Bu yılın ikinci çeyreğinde imalat sanayi ve hizmetler sektörü katma değer artışları ise sırasıyla yüzde 2,5 ve yüzde 3,5 olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde söz konusu katma değer artışları yüzde 4,1 ve yüzde 4,8 olarak gerçekleşmiştir" dedi.

Yıllık büyümelerdeki gerilemenin de sürdüğünü belirten Öztrak, AKP hükümetinin büyümedeki kötü senaryolu kapatma davasına bağlama eğiliminde olduğunu ancak büyüme hızının kapatma davasıyla ilgisinin olmadığını kaydetti. İmalat sanayi üretim ve katma değer artışları arasındaki farkın hızla daraldığını, yurt içi talebin yılın ikinci çeyreğinde belirgin bir daralma gösterdiğini, yatarım harcamalarında da kayda değer bir yavaşlama gözlendiğine işaret eden Öztrak, hükümeti sektörlerin sorunlarına duyarsız olmakla suçladı. Tarımdaki üretim artışına rağmen gelirlerin düştüğünü ve önümüzdeki yıl çiftçinin tarlasına gübre atacak halinin bile olmadığını söyleyen Öztrak, imalat sanayinde de iç ve dış talepte gerileme olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

-"İŞSİZLİK ARTACAK, BORÇ DİNAMİKLERİ BOZULACAK"-

Önümüzdeki dönem ekonomideki tablonun değişeceğine dair bir belirti olmadığını ifade eden Faik Öztrak, ekonominin hızla durgunluğun içerisine gireceği uyarısında bulundu. Büyümenin gerilemesi ile işsizliğin artacağı, borç dinamiklerinin bozulacağını da kaydeden Öztrak, şunları söyledi:

"Hükümetin süratle tedbir alması lazım. Sanayiyi ayağa kaldıracak politikalar uygulanmalı, para politikaları ve mali politikalar dikkatle gözden geçirilmeli. Ancak hükümetin tavrına baktığımda, eskisi gibi dünyadan gelen paranın bütün hatalarını, kusurlarını örttüğü dönemin bittiğinin farkınlar. Ancak buna karşı önlem almıyorlar, politika geliştirmiyorlar. Önlem geliştiremediği için de gündemi kaydırmaya bakıyorlar. Başka gündemlerin arkasına, kendi yarattıkları, yapay, siyasi sorunların arkasına sığınarak, ekonomideki bozulmayı açıklamaya çalışıyorlar. Bozulmanın, bir tek sorumlusu vardır; o da hükümetin dünyadaki konjonktür değişikliğini görmeden uyguladığı yanlış politikalardır."

Reklam
Reklam

-"İKTİDAR KENDİ YANDAŞLARININ TRAVMASIYLA UĞRAŞIYOR"-

Türk ekonomisinin kan kaybetmeye ve rekabet gücünü yitirmeye devam ettiği uyarısında da bulunan Öztrak, "İktidar partisinin, büyük ölçüde kendi yandaşlarının travmalarına yoğunlaştığını, çiftçi, esnaf, sanayici, emekli, memurun içindeki travmayı tamamen görmezden geldiğini, ekonominin hızla, çok ciddi bir durgunluk içine sürüklendiğini, bu durgunluk sonucunda, ekonominin sıkıntılı bir döneme ve kısır bir döngü içine girdiğini görüyorum" diye konuştu.