CHP Parti Meclisi üyesi eski Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer Kürt tarihi ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin maddelerin bulunduğu ‘Kürt sorunu mu?’ adlı kitabını Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Toplantıya AKP Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, CHP il teşkilatı üyeleri, Diyarbakır Barosu Başkanı Emin Aktar ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Kürt sorunu konusunda siyasi partilerin elinde hiçbir ciddi raporun olmadığını savunan Değer, 2009’un Nisan ayında yazmaya başladığı kitabın 365 sayfadan oluştuğunu söyledi. Kitabını Kürt sorunun tarihsel boyutundan, ekonomik boyutuna kadar çok yönlü bir çalışma ile hazırladığını ifade eden Değer, 60 sayfasının önerilerden oluştuğunu geriye kalan sayfaların ise şemalardan oluştuğunu kaydetti. Değer, kitabı hazırlarken asıl amacının Güneydoğu ve Kürt sorununun kalıcı bir çözüme kavuşturulmasında, tarihsel, sosyal, ekonomik ve politik süreçlerin derinlikli incelemesi yapılarak günümüzde ne yapılabileceğini doğru olarak ortaya koymak olduğunu söyledi. Değer, kitabında yeralan ‘Çözüm ilkeleri ve önerileri’ bölümünde PKK’ya genel af istedi.
Değer, gazetecilerin kitapta yer verilen PKK’ya genel af istediği maddesinin Kürt sorunun çözümü olacağı sorusuna yanıt vermedi. Kitaptaki önerilerin CHP’nin raporunda yer alıp almayacağı sorusuna ise Değer, Parti Meclisi’nden onay çıktığı taktirde kullanılabileceğini söyledi.
CHP’li Mesut Değer’in tanıtım toplantısına katılan AKP Diyarbakır Milletvekili Kutbettin Arzu, Değer’in Kürt sorunu konusunda çalışmalarını takdir etmek ve kendisini tebrik etmek amacıyla toplantıya katıldığını söyledi. Arzu, “Biz dağa çıkanların tamamen inmesini istiyoruz. Hükümet olarak demokratik açılım çalışmamız devam ediyor” dedi.
İŞTE KİTAPTAKİ O BÖLÜM
CHP’li Değer’in yazdığı kitapta ‘Çözüm ilkeleri ve önerileri’ bölümünde PKK’ya genel af istediği bölüm şöyle:
Şiddetin ve terörün gündemden çıkarılması bu sürecin tartışılmaz en öncelikli adımıdır. Şiddet karşıtlığı ve barış yanlılığı Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, dünyada sulh’ ilkesi çerçevesinde Türkiye’nin iç ve dış politikasında kalıcı bir ilke haline getirilmelidir. Bu nedenle öncelikle Türkiye sınırları içinde yer alan PKK örgütünün silahların tavsiyesi, ya da silahların bırakılması sağlanmalı ve bununla eş zamanlı olarak barışı güçlendirmeye yönelik çatışmasız bir ortam sağlanması için bölgedeki olağanüstü önlemler ve operasyonlara ara verilmelidir. Bunun ardından silahsızlanmanın sağlanması için bir genel af çıkarılması önemli sonuçlar verecektir. Bu genel af ile birlikte silahsızlanma ve eve dönüş ile ‘yeniden yaşam’ sağlanabilir. Örgütün tüm kadrolarına genel af imkanı sağlanması ile silahsızlanma gerçekleştirilebilecek ve bu da sorunun çözümünde kalıcı ilerlemeler sağlanmasına imkan tanıyacaktır.’