CHP’li Şahin: Haberal ve Balbay çıkmayacaksa neden aday yaptık?

CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, 12 Haziran seçimlerinden CHP'den milletvekili seçilen Mehmet Haberal ve...

CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, 12 Haziran seçimlerinden CHP'den milletvekili seçilen Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ı kast ederek, "Biz bu arkadaşlarımızın cezaevinde bir 800 gün daha tutuklu kalmalarına müsaade edecektik ise neden bu arkadaşları aday gösterdik?” ifadelerini kullandı.
Tutuklu milletvekilleri Haberal ve Balbay ile ilgili tahliye taleplerinin mahkeme tarafından reddine ilişkin basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul İl Başkanı Bahri Şahin, yemin etmeme kararını desteklediklerini belirtti. Savcılık ve YSK’nın seçim öncesinde iki ismin adaylığı önünde hiçbir engel bulunmadığını bildirdiklerini kaydeden Şahin, “Halkın seçtiği vekillerin yemin etmesine izin vermeyen hukuk dışı uygulamaların parçası olmamız beklenemez.” dedi.
Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Şahin, seçim öncesinde Genel Başkan Kılıçdaroğlu dahil üst yönetimin mahkeme kararına saygı duyacaklarını ve iki ismin de serbest kalmayacaklarını bildikleri yönündeki ifadeleri hatırlatılması üzerine, “Genel başkan ve üst yönetimin o dönemde yaptığı açıklamalara bakarsanız hepsinin altında anlam olarak şu çıkar, biz CHP olarak hukukun üstünlüğüne inanıyoruz, işletilmesinden yanayız. Hukuka müdahaleden yana hiçbir zaman olmadık. Ancak demokrasinin de işletilmesini istiyoruz. O arkadaşlarımız mahkum değiller. Daha neyle yargılandıklarını doğru dürüst bilmiyorlar. Bu süre de 3 yılı aştı. Bunu hukukun üstünlüğü diye bize sunmak ve bizden saygı duymamızı beklemek hiç adil bir davranış değildir.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

BAŞBAKAN’IN DURUMUNA DİYET İSTEMİYORUZ AMA ÖRNEK OLSUN

Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce Siirt’ten milletvekili seçilmesini örnek gösteren Şahin’e “CHP ‘Biz Başbakan’ın seçilmesine yardım ettik, onlar da tutuklu vekiller için bize destek olur’ diye mi düşündü?” sorusu yöneltildi. Şahin, “Biz hiçbir zaman diyet istemeyiz, öyle bir beklenti içinde de değiliz. Geçmişte CHP sayın Başbakana oy verenlerin oyunun karşılığı olarak parlamentoda yer almasını doğru bulmuştur. Sayın Başbakana parlamento yolunu açacak tavır içinde olmuştur. O dönemden bugünü öngörmemiz mümkün değil. Hiçbir karşılık beklemeden yapılan bu davranışın bugün aslında bazı partiyi yöneticilere örnek olması beklenir.” cevabını verdi.

TUTUKLU KALMALARINA MÜSAADE EDECEKTİKSE NEDEN ADAY GÖSTERELİM?
“CHP’de yaklaşık 12 milyon seçmeninin seçtiği vekillerin iki isim için Meclise girmemesi ne kadar doğru, partinin mücadelesini Meclis’te vermesi daha doğru olmaz mıydı?” sorusuna Şahin, “Parti yönetimimiz Sosyalist Enternasyonel toplantısına katıldı. Oradan da CHP’nin bu kararının desteklenmesi görüşü çıktı. Şimdi biz bu arkadaşlarımızın cezaevinde bir 800 gün daha tutuklu kalmalarına müsaade edecektik ise neden bu arkadaşları aday gösterdik. Bu bir protesto biçimidir. Biz bunu reddediyoruz.” karşılığını verdi.
İki ismin partili seçmene sorulmadan aday yapıldığı yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Şahin, CHP’nin 27 ilde ön seçim yaptığını hatırlattı. Parlamento çatısı altında bu kadar ilde ön seçim yapan başka parti olmadığını ifade eden Şahin, parti içi demokrasi konusunda hiçbir partiden alacak dersleri bulunmadığını kaydetti. Şahin, “Partinin yetkili kurulları vardır, kamuoyu yoklamaları vardır. İhtiyaç duyduğu yerlerde yoklama yapar. CHP’de de bu süreç çok net bir şekilde işletilmiştir. Bu arkadaşlar da aday gösterildi. CHP’ye birer milletvekili kazandırarak doğru aday olduklarını kanıtlamışlardır.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

KURULTAYA ÇALIŞANLAR SEÇİMDE BİZE ÇALIŞSAYDI OYUMUZ ARTARDI

Kurultay girişimleriyle ilgili soru üzerine Şahin, gündemlerinde kurultay bulunmadığını söyledi. Kamuoyunda ve örgütte de karşılığı olmadığını savunan Şahin, “Sürekli kurultaylar partisi imajı vermek de CHP’ye yakışmıyor. Daha önemli gündemler var. Yemin edemeyen vekiller var. Çevre ülkelerde de önemli gelişmeler var. Bu ortamda partinin iç çekişmelerle kurultay sürecine sürüklenmek istenmesini demokratik bir süreç olarak kabul etmek mümkün değildir.” diye konuştu.
Kurultay için çalışanları eleştiren Şahin, “Arkadaşlarımız bu konuda imza toplayacaklarını söylüyor. Çarşamba günü süreç tamamlanıyor. Basına çıkıp boy boy görüntü veren, kanal kanal dolaşan, şu kadar imza topladık diyen arkadaşlarımız seçim sürecinde bize destek verselerdi oylarımız biraz daha yüsek olurdu.” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz