CHP'li Şeker: Kilis’teki 'konteyner kent' savaşa neden olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Kilis’te Suriyeli mülteciler için kurulan konteyner kentin...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, Kilis’te Suriyeli mülteciler için kurulan konteyner kentin provokasyona açık bir yerde yapıldığını, savaşa bile neden olabileceğini iddia etti. Şeker, geçtiğimiz günlerde İran’dan giriş yapan ve Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nda yakalanan bomba yüklü olduğu iddia edilen TIR’larla ilgili de henüz bir açıklamanın yapılmadığını vurguladı.
CHP'den yapılan basın açıklamasında Şeker'in, TBMM Genel Kurulu’nda gündem dışı yaptığı konuşmada Kilis’te yapılacak mülteci kampı ve İran’dan giriş yapan, bomba yüklü olduğu öne sürülen TIR’larla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu aktarıldı. Kampın provokasyona açık bir yerde yapıldığını savunan Şeker, bunun savaşa bile neden olabileceğini öne sürdü. Bölgede yaklaşık 10 bin kişinin barınacağı, konteynerlerden oluşan, altyapısı tamamlanmış bir alanın olduğunu kaydeden Şeker, “Bugün, Van’da eksi 20 derecede yaklaşık 50 bin kişi çadırda soğuktan titremekteyken, nereden geleceğini bilmediğimiz mülteciler için bugünden bir kamp kurma hem de konteynerlerden oluşan bir kamp kurma doğru mu? Bu kamp, provokasyona açık bir kamptır. Sınırın karşı tarafından bizim ülkemize av tüfeğiyle yapılan bir silah atışı bile savaş sebebi sayılacaktır. Onun için Kilis halkı da Kilis'teki esnaf da, orada görüştüğümüz insanlar da bu kampın orada kurulmasına karşılar. Kamp için tespit edilen yer, gerek ülkemiz gerekse Kilisli vatandaşlarımız açısından doğru değildir. Asıl büyük olan resme bakmak lazım. Ben de sizleri büyük olan resme bakmaya davet ediyorum Büyük resim Suriye'dir, büyük resim Arap Yarımadası'dır, büyük resim İsrail'dir, büyük resim Amerika'dır.” şeklinde konuştu.
Yakalanan TIR’larla ilgili de bir gelişme yaşanmadığını kaydeden Şeker, “2 Şubat 2011 tarihinde bir TIR, Gürbulak Sınır Kapısı'ndan geçerek Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye girerken yakalandı. Bu olayın üzerinden yaklaşık bir yıl geçmesine rağmen bu silahlarla ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Bu silahlar nereye gidiyordu? Bu silahlar Suriye'deki isyancılara mı, Suriye ordusuna mı, yoksa başka bir yere mi gidiyordu? Maalesef hükümetimiz, bu silahların hangi devlete ait olduğu, hangi marka olduğu konusunda bir açıklama yapmadı. Bu olaydan bir yıl sonra 7-8 Ocak 2012 tarihlerinde 5 TIR daha yakalandı. Yine hiçbir açıklama yok. TIR’larda bahsedildiği gibi bomba ve silah yapımında kullanılan malzemeler varsa, nasıl oluyor da bunlar Gürbulak Sınır Kapısı’ndan Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’na kadar 10 tane ili elini kolunu sallayarak dolaşabiliyor? Bu ülkenin güvenlikle ilgili, istihbaratla ilgili zaafları mı var? Bu malzemeler Suriye'deki isyancılara mı gidiyor? Yoksa Suriye ordusuna mı gidiyor? Bunları kim planlıyor? Kim organize ediyor? Ya da bu yakalananların dışında başka tırlar başka silahlar geçmiş midir? Bizim de vesile olduğumuz, ülkemiz üzerinde güvenliği tam tesis edemediğimiz için bu silahlar, bu ülkelere gidip birtakım insanların ölümüne, yoksul, fakir insanların ölümüne sebep olmuş mudur?” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz