CHP'li Tanal: Bakanlar Kurulu Anayasa'ya aykırı şekilde kuruldu

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Bakanlar Kurulu'nun Anayasa'ya göre aykırı bir şekilde kurulduğunu öne sürdü....

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Bakanlar Kurulu'nun Anayasa'ya göre aykırı bir şekilde kurulduğunu öne sürdü. Anayasa'da Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcıları'nın yer almadığını belirten Tanal, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ'ın bakan olarak atanmadan Başbakan Yardımcılığı'yla görevlendirilmelerinin hukuka aykırı olduğunu öne sürdü.
Meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen Tanal, Hükümet'in 6 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı'nın "Bakanlar Kurulu'nun Atanmasına Dair İşlemi" ile oluşturulduğunu ifade ederek, "Söz konusu bu işlem Anayasa'nın 109. maddesine aykırı biçimde bakan olmayan dört kişiye Bakanlar Kurulu'nda yer vermektedir." diye konuştu.
Tanal, Bakanlar Kurulu'nun oluşumunun Anayasa'nın 109. maddesi kuralına bağlandığını söyleyerek söz konusu maddenin; 'Bakanlar Kurulu, Başbakan ve Bakanlardan kurulur. Başbakan Cumhurbaşkanı'nca, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri arasından atanır. Bakanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından Başbakanca seçilir ve Cumhurbaşkanınca atanır; gerektiğinde Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanınca görevlerine son verilir." talimatını hatırlattı.
Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ'ın Bakan olarak atanmadan Başbakan Yardımcılığıyla görevlendirildiğini ifade eden Tanal, "Yapılan bu görevlendirme hukuka aykırıdır." iddiasını gündeme getirdi.
Tanal, durumun düzeltmesinin yöntemini ise şöyle ifade etti: "3046 sayılı kanunun 4'üncü maddesi uyarınca ilk önce, Sayın Bülent Arınç'ın, Sayın Ali Babacan'ın, Sayın Beşir Atalay'ın, Sayın Bekir Bozdağ'ın Bakan olarak atanmasıdır. Bunun için de yeni bir bakanlık oluşturulması lazım ki 3046 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesi uyarınca Başbakan Yardımcısı olarak atanabilsinler. Bunlar yapılmadığı müddetçe, yapılan bu işlemlerin tamamı sakattır, yok hükmündedir. Öncelikle bunun düzeltilmesi lazımdır. Buna dayalı olarak yapılmış olan kanun hükmünde kararnamelerin tümü de yok hükmündedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz