CHP’li Tanrıkulu: 12 Eylül darbesiyle 12 Eylül referandumu aynı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, halkın sandık başına gittiği 12 Eylül...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, halkın sandık başına gittiği 12 Eylül referandumunu 12 Eylül darbesiyle eşdeğer gördüklerini söyledi. Tanrıkulu, “Bize göre iki 12 Eylül darbesi var. Şu anda 12 Eylül dönemini yaşıyoruz.” iddiasında bulundu.
Diyarbakır’daki Sümerpark’ta basın toplantısı düzenleyen Sezgin Tanrıkulu, 12 Eylül referandumundan bu yana darbe ile hesaplaşma adına yapılan değişikliklerin darbe zihniyetinde yetişen kurumların güçlenmesine neden olduğunu ileri sürdü.
Tanrıkulu, “Türkiye dünyada en çok terör mahkûmu bulunan ülkeler arasında yer alıyor. Milyarlık Çin’i bile katladık.” dedi.
Diyarbakır Cezaevi’nin neden kapatılmadığını soran Tanrıkulu, geçmişle hesaplaşmak için önerdikleri komisyonların iktidar tarafından sahiplenildiğini ileri sürdü.
Demokrasi adına atılan önemli adımlardan biri olan 12 Eylül referandumundan sonra Kürt meselesinin patlama noktasına geldiğini ileri süren Tanrıkulu, “İlk kez sivil bir iktidar devletin kurumları üzerindeki yetkisini tüm gücüyle kullanarak toplumu geri dönülmez bir çatışmaya sürükledi.” dedi.
Referandum sonrasındaki sürecin 12 Eylül darbe döneminden farksız olduğunu iddia eden Tanrıkulu, darbe döneminden kalan kurumların iktidara göre şekillendiğini savundu.
Tanrıkulu, gazetecilerin "Kara harekâtı yapılacak mı?" sorusuna da, “Bu iş silahla çözülmez. Kaç kez kara hareketi yapıldı, görüldü. 30 yıldır çözülmedi böyle. Bu iş silahla çözülmez. Çözülseydi 30 yıldır çözülürdü. 12 Eylül askeri darbesi bu sorunun böyle olmasına neden oldu. Bu boyuta varmasına neden oldu. AK Parti de 9 yıldır bu sorunu çözmedi, gerçekçi bir yaklaşım sergilemedi. Bu iktidarın ne yapmak istediğini kamuoyuna açıklaması gerekiyor.” cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz