CHP'li Tanrıkulu, 2012'nin Şiddet Bilançosunu Açıkladı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2012 yılında meydana gelen şiddet olaylarının...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2012 yılında meydana gelen şiddet olaylarının bilançosunu açıkladı.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Tanrıkulu, geçen 11 ay içinde yaşanan silahlı çatışmalarda asker, polis, yasa dışı örgüt üyesi, geçici köy korucusu ve sivil, toplam 771 kişinin hayatını kaybettiğini, 642 kişinin de yaralandığını belirtti.

Sezgin Tanrıkulu, "Yine 11 aylık bu dönemde 35 kişi yargısız infazlarda, 14 kişi kara mayınları patlamalarında, 19 kişi faili meçhul cinayetlerde ve 14 kişi de bombalı saldırılar sonucu olmak üzere, toplam 82 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu olaylarda yaralanan kişi sayısı ise 183'tür. İş kazaları olarak nitelenen ama bize göre iş cinayetleri olan olaylarda ise 11 ayda 895 kişi hayatını kaybetmiştir. Kadın cinayetleri ve kadının insan haklarına yönelik ihlaller de vahim boyutlara ulaşmış durumdadır. 11 ay içinde tam 148 kadın öldürüldü, 209 kadın yaralandı, 129 kadın tecavüze uğradı, 124 kadın da cinsel tacize maruz kaldı. İktidar partisine mensup bir kadın milletvekili arkadaşımızın, eşi tarafından şiddete maruz kaldığına ilişkin iddialar ise eğitim seviyesi veya sahip olunan sosyal statünün dahi kadınları şiddete uğramaktan koruyamadığını göstermektedir." dedi.

Reklam
Reklam

Benzer tabloların, cezaevleri için de geçerli olduğunu savunan Tanrıkulu, "Geçtiğimiz 11 ay içinde cezaevlerinde 60 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 321 yurttaşımız işkence ve kötü muameleye maruz kalmış ve 11 yurttaşımız cinsel taciz ve tecavüz iddiasında bulunmuştur. 11 aylık dönemde, demokrasinin sunduğu en temel haklardan biri olan toplantı ve gösteri özgürlüğü hakkını kullanan 46 bin 529 kişi gözaltına alınmış, bin 816 kişi tutuklanmış, 555 kişi yaralanmış ve dört yurttaşımız da hayatını kaybetmiştir. Demokratik her ülkede, en azından çocuklar için tutukluluk istisna olarak uygulanırken, Türkiye'de tutuklu çocuk sayısı, hükümlü çocuk sayısından kat be kat fazladır. Bin 688 çocuk tutukluyken, hükümlü çocuk sayısı 403'tür." dedi. Tanrıkulu, hak ve özgürlüklerin giderek daha fazla kısıtlandığı ve ihlal edildiği bir Türkiye tablosu ile karşı karşıya olunduğunu öne sürdü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: