Chp’li Tanrıkulu: “bu Saldırıyı Chp İle İlişkilendirmek Sakilliktir”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün akşam AK Parti Genel Merkezi...

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, dün akşam AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na yönelik saldırıları kınadığını belirterek, “Ancak AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik’i de kınıyorum. Bu vahim olaylardan CHP ve Genel Başkanını sorumlu tutmayı en basit tabiriyle sakillik olarak niteliyorum” dedi.

Tanrıkulu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dün akşam AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na yönelik saldırıları kınadığını belirtti ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin’i arayarak geçmiş olsun dileklerini ilettiğini söyledi. Tanrıkulu, “Ancak Hüseyin Çelik’i de kınıyorum. Bu vahim olaylardan CHP ve Genel Başkanını sorumlu tutmayı en basit tabiriyle sakillik olarak niteliyorum. CHP her zaman şiddete ve teröre karşı çıkmıştır ve bu saldırıya da karşıdır. Bu saldırı ile CHP Genel Başkanını ilişkilendirmek sakilliktir. Bu sözleri kınıyorum” dedi.

Reklam
Reklam

“BU SALDIRIDAN HANGİ YARARI UMMAKTALAR?”

AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na ‘bu ortamda’ saldırı yapılıyorsa, bunun düşünülmesi gerektiğini ifade eden Tanrıkulu, “Bu Cumhuriyetin MİT’i, güvenlik birimleri nerede? Nasıl böyle bir vahim saldırıya zemin hazırlayacak bir ortam yaratmışlardır? Her şeyden haberdar olan, herkesi dinleyen, herkesi izleyen bu hükümet ve devletin diğer kurumları nasıl bu saldırıyı önleyememiştir? Bu saldırıdan hangi yararı ummaktalar?” diye konuştu.

CHP’DEN 4 TEKLİF

Nevruz’un barış ve kardeşlik içinde kutlanması gerektiğine inandıklarını ifade eden Tanrıkulu, Nevruz’un bir bayram olarak kutlanması için Meclis Başkanlığına bir yasa teklifi sunduklarını belirterek, “Bu teklifin acilen kabul edilmesini ve Nevruz’un gerçekten bu milletin iradesiyle bir yasayla bayram olarak kutlanması gerektiğine inanıyorum. Son 20-30 yılda Nevruz Türkiye’de gerginliklerin nedeni oldu. Geçen yıl Diyarbakır’da Nevruz kutlamasına izin verilmedi. Nevruz siyasal iktidarların takdirine bırakılacak bir alan olmamalıdır. Bir barışa dostluğa hizmet edeceksek, Nevruz’u bir bayram ilan edelim ve iradi birimler gerekli izinleri versinler ve kutlamak isteyen memurlar, kamu görevlileri, öğrenciler izinli olsunlar” dedi.

Reklam
Reklam

Tanrıkulu, “Geçen yıl Nevruz yasaktı, bu yıl şeker dağıtıyorlar. Gelecek yıl ne olacağı belli değil. Başbakan’ın ‘bana güvenin’ demesinden öte, milletin bu Meclis’e güvenmesi lazım. O yüzden Meclis bu adımları atmalı. AK Parti çoğunluğu eğer istiyorsa yarın gündeme indirelim ve Genel kurul’dan geçirelim” dedi.

“HALEPÇE ‘KATLİAM’ OLARAK TANINSIN”

Tanrıkulu, ikinci tekliflerinin ise 16 Mart 1988 yılında Irak’ın Halepçe kasabasında Kürtlere yönelik bombardımanın ‘katliam’ olarak tanınması olduğunu söyledi.

Üçüncü tekliflerinin ise Diyarbakır Cezaevi’nin ‘İnsanlık ve Demokrasi Müzesi’ne dönüştürülmesine ilişkin olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Bu bir bakanlık kararı ile olmamalıdır. Bu sorunların bu noktaya gelmesinin de başlangıcıdır Diyarbakır Cezaevi’nda yaşanan işkence ve nisanlık dışı olaylar. Eğer gerçekten geçmişimizle yüzleşeceksek bunu yapmalıyız. Bu hükümetin iradesiyle değil bu parlamentonun iradesi ile bu müze kurulmalı. Ancak bu adımları atarsak yurttaşlarımıza güven verebiliriz” dedi.

Reklam
Reklam

Tanrıkulu, son olarak, ‘Geçmişte Yaşanan Acı ve Travmaları Hatırlatan İsimleri Taşıyan Yerlerin Belirlenmesi ve Bu İsimlerin Kaldırılmasına İlişkin Tespit Komisyonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi’ni de sunduklarını söyledi.

TOPLUMSAL MUTABAKAT KOMİSYONU VE AKİL ADAMLAR GRUBU

Tanrıkulu ayrıca, Meclis Başkanlığı’na ‘Kürt meselesinin çözümü için TBMM bünyesinde ‘Toplumsal Mutabakat Komisyonu’ ve TBMM dışında ‘Akil insanlar Grubu' oluşturulması önerisini de yineledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dün ‘akil adamlar komisyonu kurulmasına ilişkin’ açıklamasının hatırlatılması üzerine Tanrkulu, “Biz akil adamlar önerisi yaptığımızda Başbakan ne demişti? ‘Kim bu akil adamlar, biz hepsiyle görüştük’ demişti. Niye 8 ay sonra bu noktaya geldi? Türkiye’nin ana muhalefet partisi olarak içerik önermedik, yöntem önerdik. Yer Meclis’tir, bir komisyon ve buna bağlı bir akil adamlar komisyonu kurulmalı dedik” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na yönelik saldırı ile ilgili olarak, “Bu saldırıdan hangi yararı ummaktalar?” sözleri ile neyi kastettiğinin sorulması üzerine Tanrıkulu, “Bu saldırıyı bir vesileyle CHP’ye bağlamak gibi bir sakillik olabilir mi? Gerçekten parti sözcüsünün utanması lazım. Ağızlarına CHP ve Genel Başkanın nasıl alırlar bu saldırıyla ilgili olarak, utanmak lazım. 10 yıldır bu ülkeyi yönetiyorsunuz, herkesi takip ediyorsunuz, yakalıyorsunuz. Bu ülkenin Adalet Bakanlığına ve Başbakanlığa böyle ağır bir saldırı organizasyonundan haberiniz olmuyor. Herkesin nefesini dinleyen hükümet, Ankara’nın merkezinde roketatarla saldırıyı bilmeyecek. Biz kime güveneceğiz? Sonra gelip CHP’ye bağlayacaklar ve mağdur tablosu yaratacaklar; ben bunu kabul etmiyorum” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz