CHP'li Topuz'dan AKP'ye imar eleştirisi

ANKARA (ANKA) – CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, hükümetin birçok kez çıkardığı imar affıyla "ülke topraklarının talan edilmesine" göz yumduğunu savundu.
Fevzi Topuz, imar aflarıyla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi verdi.

Topuz önergesinde, Anayasanın 57. maddesinin, Devleti "Sağlıklı bir imar düzeninin kurulabilmesi" doğrultusunda, "şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama çerçevesinde konut ihtiyacını karşılayacak tedbirleri almakla, Anayasanın 56. maddesinin ise, "herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu ve çevreyi geliştirmenin devletin ve vatandaşların" görevli saydığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

"Ülke topraklarının yağmalanmasından belli çevrelerin rant sağladığı açıktır" diyen Topuz, AKP hükümetinin kıyılar, ormanlar ve meralar başta olmak üzere, diğer kamu mallarının "siyasi beklentiler" uğruna, işgal edilmesine ve talanına göz yumduğunu öne sürdü.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak'ın, "İmar affı diye bir şey yok. İmar affı bizden önce oldu" sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Topuz, AKP'nin de mera yasası ve Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan değişikliklerle imar affı getirildiğine dikkat çekti. Topuz, "AKP'nin eseri yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi kararları ile kanıtlanmaktadır. Kamuoyu, siyasi erki elinde bulunduranlardan açıklık, şeffaflık ve temiz siyaset beklemektedir. Kamuoyunu yanlış bilgilendirmenin, kamuoyunda güven kaybına neden olduğu, bu tür açıklamaların, adalet duygusunu ve devlete karşı güvenini zedelediği açıktır" dedi.

Topuz, Bakan Özak'a şu soruları yöneltti:

"- 59. AKP Hükümeti, son günlerinde yeni bir affa imza atmış, bu düzenleme ile 3.6.2007 tarihli 5685 sayılı yasa ile bu defa ‘yayla' gibi orta malı kamu malları üzerinde yapılmış olan kaçak ve işgallere imar affı sağlanmıştır. Söz konusu yasa kapsamında "yaylalarda" yapılmış olan kaçak yapılardan yasadan yararlandırılanların sayısı nedir?

Reklam
Reklam

- AKP'li üyelerin oylarıyla yasallaşan 27.12.2005 tarih ve 5437 sayılı 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanununun 32'nci maddesinin (m) fıkrası ile; kaçak, plansız ve ruhsatsız yapılara elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi altyapı hizmetlerinin götürülmesini yasal hâle getirilmiştir. Anayasa Mahkemesinin 22. 03. 2006 günlü, (E. 2006/22, K, 2006/40 sayılı) kararı ile iptal edilen bu yasanın iptal kararının resmi gazetede yayımlandığı tarihe kadar, bu tür kaç konut bu yasadan yararlandırılmıştır? Bu yasa TBMM'ye getirilirken, hükümetinizce veya bakanlığınızca bu düzenlemeden yararlanacak konutlar tespit edilmiş midir?"

ANKA