CHP'li üyeler Meclis Soruşturma Komisyonu toplantısını Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün tavrını gerekçe göstererek terk ettiler.
4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu toplantısı devam ederken, Komisyon'un AK Partili Başkanı Hakkı Köylü'ye tepki gösteren CHP'li üyeler toplantıyı terk etti. Bu konuda açıklama yapan CHP'li Erdal Aksünger ile Emre Köprülü Hakkı Köylü'yü eleştirdiler. Meclis Soruşturma komisyonu'nun normal seyrinde gitmediğini dile getiren Aksünger, İstanbul Adliyesi'nde tanıkları dinlemek için oluşturulan alt komisyonun çalışma noktasına itirazlarını dile getirdiklerini söyledi. Aksünger şöyle dedi:
"Alt komisyonun çalışma noktasında bizim itirazlarımız vardı o noktada itirazlarımızı dile getirdik. Özellikle bu davanın baş aktörlerinden olan Rıza Sarraf'ın Meclis'te dinlenmesi noktasındaki itirazlarımızı dile getirdik. Meclis iradesi hiçe sayılmıştır. Rıza Sarraf konusunda. Biz dinleme listesi ve başka konular noktasında mutabık kalmamışken, komisyon Başkanı Hakkı Köylü kendi inisiyatifinde bu komisyonu götürmeye ve bu komisyonun siyasi olduğunu göstermeye kararlı. Biz Rıza Sarraf'ı Meclis'te dinlemek istiyoruz. İstanbul Adliyesi'nde dinlenenleri tekrar çağırmak istiyoruz. Dinleme listeleri tartışma konusu olunca Hakkı Köylü kendi belirlediği 8 kişiyi dinlemek istedi biz buna itiraz ettik. Çünkü bu isimler bakan yakınları. Bu listedeki isimleri görünce bakanların lehine ifade vereceklerini bildiğimiz için itiraz ettik. Bakan lehine ifade vereceklerini biliyoruz. Biz ayrıca bazı isimlerin dinlenmesini istedik. Emniyet ve savcıların da burada dinlenmesini istedik. Bize emniyet ve savcıları dinlemeyecekleri izlenimleri verdiler. İtiraz boyutları üst seviyeye çıktığı için biz komisyonu terk ettik. Biz bu senaryo ve tiyatronun içeresinde olmayacağız. Bu 8 isim bakan çoçukları yakınları çünkü bunlar bakan lehine ifade verecekler. Bu 8 isim içeresinde Zafer Çağlayan'ın kardeşi, oğlu, koruması özel kalemi, Bayraktar ve Güler'in özel kalemleri de var."
Aksünger, CMK'nın 48. Maddesi gerekçe gösterilerek Rıza Sarraf'ın tanıklıktan çekildiğini anımsatarak, "bunu kabul etmemiz mümkün değil. bu 'Artık Rıza Sarraf hakkında aleyhine bir dava yoktur' demektir. Bundan sonra toplantılarda da benzer kararları protesto edeceğiz" diye konuştu.
KOMİSYON BAŞKANI KENDİ BELİRLEDİĞİ İSİMLERİ DİNLİYOR
Soruşturma Komisyonu'nun bir diğer CHP'li üyesi Emre Köprülü'de oluşturulan alt komisyonda Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün görev almasının kabul edilir bir durum olmadığını dile getirdi. Köprülü de toplantıyı terk etme gerekçelerini şöyle anlattı:
"Bir önceki toplantıda kurulan alt komisyonun çalışma prensiplerinde belirlenen noktaları vardı. Bu komisyonda kimlerin özellikle dinlenmesi kimlerin dinlenmemesi gerektiğini söylemiştik. Gördük ki bizim talep ve itirazlarımız dikkate alınmamış. Meclis uygulamasında pek görülmemiş bir şekilde komisyon başkanı alt komisyonda görev alıyor. Ve buradan da alt komisyonun nasıl bir amaçla kurulduğunu da gördük. Bu dosyanın kilit isimlerini kendi dinleyerek bizim önümüze getirdi. Yeni taleplerde bululnduk. Fakat bu talebimizi Hakkı Köylü dikkate almadı. Komisyon başkanı görüşleri almadan kendi belirlediği listeyi ortaya koydu. Biz incelediğimiz dosyalardan yola çıkarak isimler önerdik. Ama Komisyon Başkanı kendi belirlediği 8 ismi önümüze getirdi. (bu kişiler bakan yakınları) Biz bu konuya itiraz ettik ve oylamadan önce toplantıyı terk ettik. Bizim tanık listemiz dosyada var. O tanıklar komisyonun önüne gelecek gelmek zorunda."
CHP'li üyeler Komisyon Başkanı Köylü'nün alt komisyon çalışmalarını kendi inisiyatifinde götürdüğünü muhalefet partili üyelerin görüş almadıklarını belirttiler. Hakkı Köylü'nin bakanlar aleyhine delil toplamak istemediğini belirten Aksünger, bu gerekçelerle emniyet ve savcıları dinlemek istemediğini de öne sürdü. (ANKA)