CHP Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Bursa’nın Yenişehir ilçesinde bulunan mevsimlik işçilerin yaşadığı çadır kenti ziyaret etti. Zor şartlarda yaşayan vatandaşlarla sohbet eden Kaleli, çadır kentte yaşayan aileler ile birlikte sofraya oturdu.
Tarım arazilerinde çalışmak üzere Yenişehir’e gelen mevsimlik işçilerin büyük sıkıntılar yaşadığın belirten Kaleli, kendisi de Bursalı olan Bakan Faruk Çelik’in, Çardak köyünde uzun yıllardır yaşanan bu soruna neden çözüm bulmadığına anlam veremediğini belirtti. Kaleli, “Çardak bölgesinde Nisan-Kasım ayları arasında bir insanlık dramı yaşanıyor. Ancak ne hikmetse bu konuda bir arpa boyu yol gidilmedi. Hatta geçen yıl yayınlanan başbakanlık genelgesi bile soruna çözüm üretemedi. Her yıl bin-bin 500 arasında mevsimlik işçi Yenişehir’e geliyor. Bu insanlar ekmek parası derdinde. Güç şartlarda hayatını sürdürmeye çalışıyor. Avrupa kenti Bursa’ya bu tarz görüntüler yakışmıyor. Biz bu konuyu takip etmeye devam edeceğiz.” dedi.
Bursa Valiliği'nin, konuyla ilgili daha önce yaptığı ‘mevsimlik işçiler için prefabrik evler ve geçici okulların yanı sıra su ve elektrikle ilgili altyapının tamamlandığı’ yönündeki açıklamasını hatırlatan Kaleli, bölgede hala suların kesik olduğunu ve diğer çalışmalarda bir ilerleme sağlanamadığını ifade etti. Kaleli, başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik olmak üzere, bütün yetkililerin bir an önce görevlerinin gereğini yerine getirmelerini istedi. Konuyu TBMM gündemine de taşıdığını dile getiren CHP’li kaleli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemiyle soru önergesi verdiğini bildirdi.
Kaleli, önergesinde, Çelik’in şu sorulara cevap vermesini istedi:
- 24 Mart 2010 Tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 27531 sayılı 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi'ne dair başbakanlık genelgesi doğrultusunda neler yapılmıştır?
- Bugüne kadar hangi il ve ilçelerde 'Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu' oluşturulmuştur? Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki gezici tarım işçileriyle ilgili bakanlığınızca neler yapılmıştır?
- Her yıl bin-bin 500 kişinin çalışmak için geldiği Yenişehir’de iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra temel yaşam ihtiyaçlarına yönelik gerekli inceleme ve denetlemeler yapılmakta mıdır? Çardak’ta 20 yıldır devam eden bu insan haklarına aykırı çalışma koşullarından rahatsızlık duymuyor musunuz?
- Bursa Valiliği, konuyla ilgili daha önce yapmış olduğu açıklamasında, 'mevsimlik işçiler için prefabrik evler ve geçici okulların yanı sıra su ve elektrikle ilgili altyapının tamamlandığını' belirtmiştir. Ancak aradan 1 yıl geçmesine rağmen bu söylenenlerin hiç biri gerçekleştirilmemiştir. Bakan olarak, “insanlık onuruna” yakışmayan bu koşulların düzeltilmesi konusunda bir çabanız olacak mıdır?
- 27531 sayılı Başbakanlık Genelgesi’nin 2. Maddesi “Mevsimlik gezici tarım işçisi gönderen ve alan her il ve ilçede, mülki idare amirinin başkanlığında; o ildeki ve ilçedeki ilgili kurum ve kuruluş, işçi, aracı ve işveren temsilcilerinin katılımı ile İl/İlçe Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri İzleme Kurulu oluşturulacaktır” demektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz