CHP'nin yeniden yapılanma formülü

Yerel seçimlerden sonra ‘iktidara alternatif' olmak için umutlanan CHP yeniden yapılanma için düğmeye bastı. İlk değerlendirme CHP Genel Başkan Deniz Baykal'ın yarın toplayacağı Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) yapılacak.

Daha sonra Parti Meclisi (PM) toplantıya çağrılacak ve son kurultayda hazırlanan yeni tüzüğün uygulanması ele alınacak. PM, tüzük değişikliğini yürürlüğe sokarsa mevcut MYK düşmüş sayılacak. Yeni tüzüğe göre bir genel başkan, bir genel sekreter ve en az 13 genel başkan yardımcısından oluşacak olan yeni MYK'yı Baykal, PM üyeleri içinden atama yoluyla seçilecek.

Reklam
Reklam

Yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday olan ve partisinin oylarını yaklaşık yüzde 10 oranında artıran CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu yeni yapılanmada MYK üyesi olacak. Yenilenen tüzüğüne göre, Grup Başkanvekilleri, Genel Başkan Yardımcısı sıfatı ile MYK toplantılarına katılabilecek. Eski tüzükte grup başkanvekilleri PM toplantısına katılabiliyor ancak oy hakları bulunmuyordu.

SHP Genel Başkanlığı görevinden istifa ederek CHP'nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan ve seçimi kaybetmesine karşın CHP'nin oylarını artıran Murat Karayalçın'a partide aktif görev verilmesi düşünülüyor. Baykal, PM üyesi olmadığı için MYK'da görev vermeyeceği Karayalçın'a daha önce Kemal Derviş ve İsmail Cem gibi Genel Başkan Başdanışmanlığı önerecek. Baykal'ın Karayalçın'ın yanısıra CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici'yi de bu kurulda görevlendirmesi bekleniyor.

Son seçimlerde CHP'nin neredeyse oy alamadığı Güneydoğu ve Doğu ve İç Anadolu'daki zaafını ortadan kaldırmak için hem parti üst yönetiminde hem de il ve ilçe düzeyindeki örgütlerde yeni bir yapılanma planlanıyor. CHP Doğu ve Güneydoğu'daki oylarındaki kilitlenmeyi aşabilmek için, politik, kültürel, sosyal ve örgütsel önlemlerin yanı sıra Şanlıurfa'da AKP'ye rağmen bağımsız aday olarak yeniden başkan seçilmeyi başaran ve herhangi bir aşirete mensup olmayan Ahmet Fakıbaba örneğinden yola çıkarak bu bölgede sevilen ve sayılan isimleri parti yönetimlerine taşımayı hedefliyor. Bu bölgelerde tabanını kaybeden CHP, halkla zayıflayan diyalog ve iletişim kanallarını yeniden açmak için daha öncede gündeme gelen ancak uygulamayan ‘Büyük ailelere yönelme' planını yeniden devreye sokabileceği ifade ediliyor. Bu plana göre, herhangi bir şekilde teröre bulaşmayan bölgenin bir gerçeği olan büyük aileler ile yakın temas kurulacak ve süreç içinde bu aileler ikna edilerek CHP'ye kazandırılacak.

Reklam
Reklam