CHP'nin yerel seçim bildirgesi

ANKARA (İHA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Seçimlerle İlgili Çalışmalardan Sorumlu Komisyonun Başkanı Bihlun Tamaylıgil'in koordinatörlüğünde hazırlanan yerel seçim bildirgesi yayınlandı. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Yerel Seçim Bildirgesi'nde 21 öncelikli program da yer aldı. Bildirgeye göre CHP'nin sosyal demokrat yerel yönetimlerinde uygulanacak 21 öncelikli programı şöyle:

1. Kentlerde yaşam kalitesi yükselecek, yaşam daha kolay, daha güzel olacak.
2. Barınma hakkı en temel insan haklarından biridir, konutsuz kimse kalmayacak.
3. Çevre altyapı hizmetleri tamamlanacak, çevre hakkı korunacak.
4. Kentler altyapılarından başlamak üzere yeniden kurulacak.
5. Güvenli, hızlı ve ucuz kent içi ulaşım sistemleri geliştirilecek.
6. Deprem başta olmak üzere doğal afetlere karşı tedbirler güçlendirilecek.
7. Yerel yönetimlerin ihmal ve gafletlerinden kaynaklanan kent kazalarını önlemeye dönük her türlü tedbir duyarlılıkla uygulamaya geçirilecek.
8. Yoksulluk kader olmaktan çıkacak.Herkesin aşı, işi olacak.
9. Yerel yönetimler üretenden ve üretimden yana olacak, kentsel istihdamı artırmaya odaklanacak.
10. Esnaf ve tüketici dostu belediyecilik temel önceliklerden biri olacak.
11. Kentlerin turizm potansiyeli en verimli şekilde değerlendirilecek.
12. Kadınların ve gençlerin istihdamına ve korunmasına yönelik politikalara öncelik verilecek.
13. Engelliler, yaşlılar ile şehit ailelerine ve gazilerimize sahip çıkılacak.
14. 'Sağlıklı yaşam hakkı' doğuştan kazanılan bir haktır, sağlıklı yaşam politikaları öncelik olacak.
15. Sahipsiz çocuk bırakılmayacak.
16. Kentler demokratik yaşamın, hoşgörünün, toplumsal bütünleşmenin ve dayanışmanın merkezleri olacak.
17. Kentler sosyal demokrat belediyeciliğin katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri çerçevesinde yönetilecek.
18. E-belediye uygulamaları yaygınlaştırılacak.
19. Kentler sanat ve kültürle yeniden buluşturulacak.
20. Herkes için spor ve sağlıklı yaşam olanakları sağlanacak.
21. Kentler doğal yaşamla buluşturulacak, kent bitkileri ve hayvanları korunacak.

Reklam
Reklam

CHP'nin sosyal demokrat yerel yönetim anlayışıyla kentlerin yeniden kurulacağının belirtildiği bildirgede, "Çağdaş, Demokrat, Güvenli, Yaşam Kalitesi Yüksek, İnsanı Merkeze Alan Kentlerle Hayatı Yaşanır Kılacak" sloganı yer aldı. Yerel yönetim seçimlerinden sonra Türkiye'de yeni bir dönem başlayacağı belirtilen yerel seçim bildirgesinde, Türkiye'de yerel yönetimlerin güçlendirilmesine en büyük katkıyı sosyal demokrat belediyelerin yaptığı savunuldu. Türkiye'de 'çağdaş belediyecilik' kavramı ile 'sosyal demokrat belediyecilik' kavramının adeta eşanlamlı olduğunun belirtildiği bildirgede, Türkiye'de sosyal demokrat belediyeciliğin de, şu kavramlarla özdeşleştiği kaydedildi:

"Planlı ve düzenli kentleşme, toplu taşıma, metro ve raylı sistemler, toplu konutlar ve ortak kullanım alanları, yaya alanları ve kent meydanları, parklar ve yeşil alanlar, temiz çevre, temiz hava ve temiz su, her alanda yaygınlaştırılmış kültür-sanat etkinlikleri ve eserleri, tarihe, doğaya ve insana saygı, tüketicinin korunması ve ucuz tanzim satışlar, kamu yararı ve halkçılık, toplumsal dayanışma ve sosyal adalet, katılımcı, demokratik, şeffaf ve dürüst yönetim."

Reklam
Reklam

CHP'nin yerel yönetimlerinde kentlerin plansızlıktan, yolsuzluklardan, talandan, üretkensizlikten, savurganlıktan, kentleri çirkinleştiren zevksiz uygulamalardan kurtarılacağının vurgulandığı bildirgede, dürüst, halkçı ve akılcı yönetimin etkilerinin kentin her köşesinde görüleceği ve hissedileceği belirtildi. Yurttaşların hukuk kurallarının işlediği bir toplumda yaşama garantisine, buyurgan, sömürgen olmayan, 'önce insan' anlayışını benimsemiş sosyal demokrat yerel yönetimlere kavuşacağının ifade edildiği bildirgede, keyfiliğe, 'ben yaptım oldu'ya, saltanat mantığına dayalı kötü yönetim alışkanlıklarına son verileceği, ancak halk yararına, kamu yararına alınacak her kararda hızlı, cesur, atılgan ve kararlı bir yönetim anlayışı sergileneceği kaydedildi. Kentlerde 'Sıfır Yoksulluk' ilkesiyle sosyal yardımların sosyal hak anlayışı çerçevesinde ve kurumsal bir zeminde yaygınlaştırılacağının belirtildiği bildirgede, "Mevcut iktidarın yoksulların biricik varlığı olan onurlarını kırıcı sadaka ve lütuf biçimindeki siyasallaşmış keyfi yardım sistemine son verilecektir. Yoksulluk kader olmaktan çıkacak. Herkesin aşı, işi olacak. Herkes güven içinde yaşayacak. Herkes kimliğini şeref gibi taşıyacak. Herkes özgür ve eşit vatandaş olmanın tadına varacak. Hiç kimse
kimseye kültür ve yaşam biçimini dayatmayacaktır" denildi.

Reklam
Reklam

Bildirgenin, 'CHP'nin yerel yönetim anlayışı ve temel ilkeleri' başlığı altında ise, Anayasa'nın temel ilkelerine koşulsuz bağlı yerel yönetimlerin, Anayasa'nın ikinci maddesinde öngörülen laik, demokratik, sosyal, hukuk devletinin ilkelerini eksiksiz hayata geçireceği belirtildi. Yerel yönetimleri derebeylik olarak gören Ortaçağ zihniyetinin aksine, yerel yönetimleri ve kentleri yerel demokrasinin, hoşgörünün, çağdaş yaşamın, gelişmenin, katılımcılığın, halkla bütünleşmenin ve toplumsal dayanışmanın merkezleri olarak gören sosyal demokrat yerel yönetim anlayışının egemen kılınacağının da belirtildiği bildirgede, büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasındaki görev, yetki ve sorumluluk karmaşasının giderilmesi ve farklı yerel yönetim kademeleri arasında halka en etkili şekilde hizmet verecek bir işbölümü ve eşgüdüm sistemi kurulacağı belirtildi.
Bildirgede ayrıca, yerel yönetim kararlarının her aşamasında halk katılımının sağlanacağı, denetim, şefK'de yeni bir dönem başlayacafaflık ve hesap verme sorumluluğunun göstermelik kavramlar olmaktan çıkarılacağı, kaynakların şaibeli projelerde çarçur edilmesinin engelleneceği kaydedildi. Bildirgede, CHP iktidarında yerel yönetim öncelikleri de sıralandı. Buna göre, ilk olarak Konut ve Şehircilik Bakanlığı oluşturulacak. İlk kademe belediyesi olduğu veya nüfusu 2 binin altında kaldığı gerekçesiyle kapatılan belediyeler, CHP iktidar olduğunda yeniden açılacak. Belediyelerin görevli olduğu sınırlar genişletilecek, belediye sayısı artırılacak. Belediye kurulmasında ve kaynak paylaşımında nüfus göstergesi tek ölçüt olmaktan çıkarılacak, yörelerin tarihi ve coğrafi durumu, ekonomik ve sosyal yapısı ile yerleşim birimleri arasındaki işlevleri de dikkate alınacak.

Reklam
Reklam

Yerel yönetimler siyasi müdahalelerden ve özel çıkar ilişkilerinden korunacak. Kamu ihaleleri rekabete açık ve şeffaf hale getirilecek. Kamu İhale Yasası bu amaçları gerçekleştirecek ve kamu yararını gözetecek yapıya kavuşturulacak. Planlama mevzuatı ile yerel yönetimler mevzuatı arasında bütünlük ve uyum sağlanacak, imar mevzuatında kapsamlı bir reforma gidilecek. Yerel yönetimlerin gelirleri kendilerine verilen görevleri yerine getirmelerine olanak verecek şekilde uygun oranda artırılacak. Yerel yönetimlerin özerklikleri güçlendirilecek, görev ve yetkileri artırılırken belediyelere öncelik verilecek. Metropol niteliği kazanmakta olan büyük kentler için kendine özgü koşulları, sorunları ve beklentileri yanıtlayacak yeni metropol yönetim modelleri oluşturulacak.

'Tüm Türkiye Belediye' anlayışı çerçevesinde köyler bir belediye yönetimi ile ilişkilendirilecek, Genel bütçe vergi gelirleri hasılatından pay verilecek. Köylerin ve küçük ölçekli belediyelerin altyapı sorunları sürekliliği olan kurumsal yapılar aracılığı ile çözülecek. İller Bankası'nın mali desteğinden, teknik bilgi ve birikimlerinden yararlanmak isteyen belediyelerin gereksinimlerini karşılayabilmek için İller Bankası yeniden yapılandırılarak güçlü bir idari ve mali yapıya kavuşturulacak. Kentsel alanda plan kararlarıyla ortaya çıkan değer artışlarının şeffaf süreçlerle ve makul ölçülerde kamuya dönüşünü sağlayacak yasal düzenlemeler yapılacak. Çeşitli imar uygulamalarından dolayı ortaya çıkan değer artışları, oluşturulacak Kentleşme Fonu'nda toplanarak kentte yaşayanların yerel ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak.

Reklam
Reklam