CHP'yi şok eden teklif

ANKARA (İHA) - Anayasa değişikliği paketi kapsamında 'kadın-erkek' eşitliğinin tartışıldığı son günlerde CHP yönetimini şaşkına çeviren bir teklif gündeme geldi.
Ankara Barosu avukatlarından Hacı Ali Özhan, CHP'nin kapısını çalarak, tek eşliliğin kaldırılması ve erkeklere birden fazla kadınla resmi nikah yapmasına imkan sağlayacak kanun teklifinin verilmesini önerdi. Söz konusu teklif, hem CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a hem de grup başkan vekillerine gönderildi. Bir dönem Hasan Celal Güzel başta olmak üzere birçok siyasinin avukatlığını yapan Ankara Barosu avukatlarından Hacı Ali Özhan'ın evlilikle ilgili önerisi CHP'de şaşkınlıkla karşılandı. CHP Lideri Baykal ve parti yönetimine bir yazı yazan Özhan, tek eşliliğin laikliğe ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu. Tek eşliliğin kaldırılmasını ve erkekler için çok eşliliğe imkan sağlanmasını isteyen Özhan, bu yöndeki kanun teklifini AK Parti'nin yerine CHP'nin vermesinin daha uygun olacağını bildirdi.

Reklam
Reklam

'TEK EŞLİLİĞİN UYGARLIKLA ALAKASI YOK' Toplumsal koşulların değişik evlilik biçimlerini ortaya çıkardığını, Türkiye'de ise Avrupa kuralının uygulandığına işaret eden Özhan, Medeni Kanun ile birlikte İsviçre'deki tek eşlilik uygulamasının Türkiye'ye de geçtiğini hatırlattı. Osmanlı döneminde çok evliliğe imkan sağlanmasına karşın kanunla tek evlilik yapma zorunluluğunun getirildiğini ifade eden Özhan, "Cumhuriyetin kurulduğu dönemlerde böyle bir kurala sosyolojik ihtiyaç var mıydı bilemiyorum. Kanunun gerekçesinde belirtilen çağdaş uygarlık nitelemesi bu kural için kanımca yeterli değildir. Tek eşlilik veya çok eşliliğin uygarlık kavramıyla doğrudan ilgisini kurmak zordur. Aksine kişilerin özel yaşamında alabildiğince özgürlüğünü sağlamak çağdaşlığın gereği olarak görülmelidir. İnsan fıtratına, duygularına, biyolojisine aykırı çağdaşlık olur mu? Çağdaş anlayış özgürlükleri mümkün olan en geniş hale getirmeyi hedefler. Toplumunu mutlu eden ülkeler de uygar ülke olurlar. Bireylerin özgür olmadığı yani mutlu olmadığı bir toplumun mutlu olmayacağı da açıktır. İnsan gerçeğine aykırı kurallarla, uygarlık medeniyet uyuşmaz" dedi.

Reklam
Reklam

'ERKEĞİN BAŞKA KADIN ARAMASI, MEVCUT EŞİNDEN HOŞNUT OLMADIĞI ANLAMINA GELMEZ' Evliliğin tek kişiyle sınırlandırılması ve cinselliğin tekelleştirilmesi halinde sorunların da beraberinde geleceğini öne süren avukat Özhan, erkeğin cinsel duygularının bir kadınla sınırlanamayacak nitelikte olduğunu bildirdi. Erkeğin başka eşler aramasının, mevcut eşinden hoşnut olmadığı anlamına gelemeyeceğine dikkat çeken Özhan, erkeklerin aldatması nedeniyle ortaya çıkan yakınmaların bu gerçeğe denk düştüğünü kaydetti. "Koşulları uygun erkeğin 'metres' ilişkilere girmesi, az da olsa ikinci eşle evlenenlerin olması, erkeğin biyolojisi ve cinsel duygularını göstermektedir" diyen Özhan, evlilik dışı ilişkilere girmemenin, erkeğin tercihi değil erkek duygularının bastırılması anlamına geleceğini vurguladı. Erkeğin çok eşle evlenebilir olmasının mutsuz evlilikleri sonlandıracağı gibi mutlu evlilikleri de sağlayıcı olacağını ifade eden Özhan, mutsuz evliliklerin bitmesinin toplum için zarar görülmemesi anlamı taşıdığını vurguladı. Erkekten kaynaklanan ve kadının sürekli katlanmasına dayalı mutsuz evlilikler yerine isteyenin istediği kadar evlenebildiği bir ailenin tercih edilmesinden yana olduğunun altını çizen Özhan, ikinci evliliklere müsaade etmeyen kadının boşanma hakkının bulunduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

'TEK EŞLİLİK HIRISTİYANLIKTA VAR'
Tek eşle evliliğin Hıristiyan teolojisinden kaynaklandığına işaret eden Özhan, Hıristiyanlığın bazı mezheplerine göre halen bazı ülkelerde boşanma yasağının uygulandığını hatırlattı. Papaz, rahip ve rahibe gibi din adamlarının evlilik yapmama inanışının insan fıtratına aykırı olduğunu belirten avukat Özhan, "Bu acıklı hal, uygar denilen Avrupa ülkelerinde bugün yaşanıyor" ifadesini kullandı. Özhan, Kuran-ı Kerim'in bazı şartlar içinde dört kadına kadar evlilik yapmaya izin verdiğinin altını çizen Özhan, Arap toplumunda cahiliye döneminde evlenme sayısında sınır olmadığını, Kuran-ı Kerim'in bunu dört ile sınırladığını ifade etti. Hz. Muhammed'in 50 yaşında, Hz. Hatice'nin ölümünden sonra 10 kez evlilik yaptığını anımsatan Özhan, Hz. Ali'nin 35 yaşında, Hz. Fatma'nın ölümünden sonra 8 evlilik yaptığını bildirdi. Hz. Ebubekir'in dört, Hz. Ömer'in 9, Hz. Osman'ın 3 eşi olduğunu ifade eden Özhan, İslam dininin evlenmeyi, eşi ölmüş veya boşanmış herkesin yeni bir evlilik yapmalarını teşvik ettiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

'TEKLİFİ AK PARTİ DEĞİL CHP VERMELİ' Tek eşle evlilik zorunluluğunun kaldırılmasını teklif eden Özhan, erkeğin birden fazla kadınla medeni nikah yapmasının sağlanması gerektiğini ifade etti. Böylece evlilik dışı oluşan fiil durumun yasalaşmasını öneren Özhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu önerim hiçbir din veya dinsel gerekçeden değil yalnızca erkek biyolojisi gerçeğine dayanmaktadır. Müslüman olarak değil bir ateist olarak yaptığımı da belirtmek isterim. İnkılap kanunları arasında bulunduğunu söyleyenlere şunu hatırlatmak isterim ki, Anayasa evlenmenin evlenme memuru önünde yapılacağını ve bu işlemden önce dini yapılamayacağı hükümlerini, inkılap kanunu olarak tanımlıyor. Dolayısıyla evlenme memuru önünde yapılmak şartıyla evli iken ikinci veya daha fazla evlilik akdi yapılması inkılap kanunu kapsamına girmez. Ceza kanunu da, resmi nikah işlemi yapılmadan imamın dini tören yapmasını suç görmüştür. Kaldı ki inkılap kanunları arasında görülse dahi anayasa bunların değişmeyeceğini değil, yalnızca anayasaya aykırılığının ileri sürülemeyeceğini söylüyor. Dolayısıyla anayasal engel de yoktur. Bu konuda AK Parti yerine, kendisini sosyal demokrat olarak tanımlayan CHP'nin kanun değişikliği teklifi vermesi daha uygun olur."

Reklam
Reklam