Christopher Nolan'ın Son Filmi Bilimsel Bir Keşfe Yol Açtı

İki hafta sonra vizyona girecek Interstellar için astrofizikçi Kip Thorne ile çalışan Christopher Nolan, filmi sayesinde bilimsel bir keşfe yol açtı.

Kara Şovalye ve Memento gibi hızla kültleşen filmlerin yönetmeni Christopher Nolan'ın son filmi Interstellar, kara deliklerle ilgili yeni bir bulgu ortaya çıkmasını sağladı.

WIRED'da yayınlanan habere göre Nolan, astrofizikçi Kip Thorne'un filimin özel efekt ekibiyle ortak bir çalışma yürütmesini istedi. Yetenekli yönetmenin bu isteğinin nedeni sinemada yaratılmış en gerçekti görsel kara delik efektini oluşturmaktı. Bunun üzerine Thorne, özel efekt ekibine sayfalarca denklem göndermeye başladı. Ekip ise gelen denklemleri özel efektlerin hazırlandığı bilgisayar programlarında kullanarak olabilecek en gerçekçi görüntüyü ele geçirmeye çalıştılar.

Reklam
Reklam

Daha önce 1997 yapımı Contact'ta da Carl Sagan'la çalışma imkanı olan Thorne daha önce gerçekçi bir kara delik smülasyonu görmediğini belirtti.

Thorne'un hesaplamalı 800 terabayta yakın bir veri oluşturdu ve özel efekt yazılımlarında işlenen veri aşağıdaki görüntüyü ortaya çıkardı.

Filmin özel efekt direktörü Paul Franklin ortaya çıkan görüntü hakkında "anladığımız kadarıyla etrafındaki uzayı büken kara delikler aynı zaman etrafında bir yığılma diski oluşturuyor ama bu yığılma Satürn'ün çevresinde olduğu gibi değil daha sıradışı bir hare biçimini alıyor" dedi.

Thorne ortaya çıkan görüntünün bilimsel olarak da onaylanabileceğini düşünüyor. Gözlem ve veriye dayalı bir görsel olduğu için ortaya çıkan görüntü sadece sanatsal değil, bilimsel olarak da değer taşıyor.

Bilim adamları bu veriler ve görüntüyle ilgili en az iki makale yazılabileceğini belirtiyorlar.