CIA hapishanesinde korkunç işkence

Filistinli Mervan El Cabir, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın gizli hapishanesinde 2 sene yoğun işkencelerden geçtiğini bildirdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) gördüğü işkenceleri anlatan Cabir, çıplak bırakıldığını, zincirlerle bağlandığını ve küçük bir hücrede insanlardan tecrit edilmiş vaziyette tutulduğunu ifade etti.

Cabir, "korkunç" olarak ifade ettiği hapishane yıllarında son derece mahrumiyet ve sıkıntılar çektiğini söyledi.

Ürdün'de doğan fakat uzun yıllar Suudi Arabistan'da yaşayan Cabir, 1994 senesinde Pakistan'a geçti. Afganistan'da militanların kampında 3 ay eğitim gören Cabir (30), El Kaide'ye asla yardım etmediğini ve hiçbir terör eylemine katılmadığını ifade ediyor.

Reklam
Reklam

Cabir'in HRW'ye verdiği ifadelerine göre, 9 Mayıs 1994'te Pakistan'ın Lahor şehrinde Pakistan polisi tarafından tutuklandı. Burada bir polis karakolunda 4 gün kaldı ve yoğun işkenceler gördü. Cabir, zincirle bağlandığını, dayaktan geçirildiğini, vücudunun dağlandığını ifade etti.

Amerikalı olduğunu tahmin ettiği kişiler tarafından sorgulanan Cabir, Pakistan'da işkencelerle geçen bir aydan sonra uçakla Amerikalılar tarafından idare edilen bir hapishaneye götürüldüğünü belirtti.

Nerede olduğunu bilmediği hapishanenin Afganistan'da olduğunu tahmin eden Cabir, burada tüm elbiselerinin çıkarıldığını, bir metre eni 2 metre boyu olan penceresiz bir hücrede ışıkların sürekli olarak yandığı bir halde, bir eli zincirle yere bağlanmış vaziyette tutulduğunu bildirdi. Defalarca sorgulanan, yığınla soru sorulan Cabir, iş birliği yapmadığı gerekçesiyle sert müdahalelere maruz kaldığını ve gördüğü işkencelerden dolayı zaman zaman nefes alamayacak hale geldiğini belirtti.

Bir hafta boyu kendisine aralıksız ve kulak zarını patlatacak derecede müzik dinletildiğini de anlatan Cabir, 3 ay sonra durumunda yavaş yavaş iyileşmeler başladığını, elbise, Kur'anı kerim ve seccade verildiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Cabir, hapiste 18 ay sonra ilk kez güneş ışığını gördüğünü, o günlerin kendisine büyük bir mutluluk verdiğini belirtti. Cabir, hapisteyken anne ve babası, karısı ve 3 kızıyla asla görüştürülmediğini ifade etti.

31 temmuz 2006'da Ürdün'de bir hapishaneye gönderilen Cabir, 18 Eylül'de İsrailli yetkililere teslim edildi, 6 hafta sonra da serbest bırakıldı.

HRW, ABD Devlet Başkanı George W. Bush'a gönderdiği mektupta terör suçlamasıyla insanların CIA'nın gizli hapishanelerinde tutulmalarının en temel insan haklarını ihlal olduğunu bildirdi.