CIA Irak konusunda uyardı

WASHİNGTON (İHA) - Amerikan Merkezi Haberalma Örgütü CIA'ye bağlı istihbarat araştırma kuruluşu Ulusal İstihbarat Konseyi, yeni kuşak dinci militan yetiştirme konusunda, Irak'ın, Afganistan'ın yerini aldığı uyarısında bulundu.

Bu uyarı Amerikan Ulusal İstihbarat Konseyi'nin, gelecekte Amerika Birleşik Devletleri'ne yönelebilecek tehditler konusunda hazırladığı raporda yer aldı. Kuruluş, Irak'ta toplanıp eğitim gören militanların, daha sonra burada öğrendikleri teknikleri dünyanın başka yerlerinde kullanabileceklerini savunuyor.

Reklam
Reklam

CIA'ye bağlı kuruluşun raporunda, Irak savaşının, Çeçenistan Keşmir ve Tayland'ın güneyinde yaşanan çatışmalarla birlikte, Müslümanlar arasındaki dayanışmayı güçlendirdiği kaydediliyor.

Raporda ayrıca Irak savaşının radikal dinci ideolojinin yaygınlaşmasına katkıda bulunduğu görüşü de ifade ediliyor. Ulusal İstihbarat Konseyi'ne göre, önümüzdeki 15 yıl içinde, El Kaide'nin yerini, çok sayıda radikal dinci grup alacak. Bu grupların liderliğini ise, Irak'da savaşıp tecrübe kazanmış militanlar üstlenecek.