CIA'nın gizli uçak seferleri

BERLİN (İHA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier bir Alman vatandaşının ABD istihbarat örgütü CIA tarafından kaçırılması ve gözaltına alınması olayına Berlin'in hiçbir şekilde karışmadığını savundu.

Bild gazetesinde yayınlanan mülakatında Steinmeier, "Alman ajanların (Halid) el Masri'nin transferine karıştığı iddiası kışkırtıcı ve sorumsuzluktur. Yetkililer insan hakları ve yasalara göre hareket ederler" dedi.

Berliner Zeitung gazetesi adını açıklamadığı bir Alman yetkilisine dayanarak dün Alman istihbarat ajanlarının Masri (42) hakkında ABD'ye bilgi verdiğini ve bunun Masri'nin CIA tarafından gözaltına alınmasında etkili olmuş olabileceğini belirtmişti.

Reklam
Reklam

Masri bu hafta ABD'de bir federal mahkemeye CIA aleyhinde bir dava açarak kendisinin yanlışlıkla alındığını ve bir esir olarak işkence gördüğünü bildirmişti.
Almanya vatandaşı Lübnan kökenli Masri Aralık 2003'te Makedonya'da gözaltına alınarak Afganistan'a sorgulama için götürülmüş, 28 Mayıs 2004'te ise yanlışlıkla gözaltına alındığı belirtilerek Arnavutluk'ta serbest bırakılmıştı.

Masri'nin alındığı dönemde kabine üyesi olan Steinmeier, hükümetin olaya reaksiyon göstermediği veya bilgiyi sakladığı iddialarını da reddederek "Başbakanlık Ofisi gerçekleri Masri geri döndükten birkaç gün sonra avukatının bir mektubu vasıtasıyla Haziran 2004'te öğrendi. Daha sonra ilgili yetkililere bilgi iletildi" diye konuştu.