Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ın adının geçmesiyle ilgili soruları yanıtladı.
Ceza Muhakemeleri Kanunu'na göre kamu davası açma yetkisinin Cumhuriyet Savcısı'nda olduğunu hatırlatan Cemil Çiçek, bu konuda siyasilere görüş sormanın yanlış olduğunu söyledi. Çiçek, "Hazırlık soruşturması gizlidir. Daha iddianame tanzim edilmeden basın birçok şeyi yazıyor. Örneğin Küre operasyonu'nda daha iddianame hazırlanmadan birçok şey yazıldı. Geçmişte maç yayınlanır gibi operasyonlar yayınlanmıştır. Sonuçta insanlar beraat ediyor ama kamuda o görüntüler kalıyor" diye konuştu.
Adalet Bakanlığı'nın yargı sürecindeki aksaklıkları gidermek için geçen 4500 genelge yayınladığını söyleyen Cemil Çiçek, 1.1.2006'da yayınlanan 32 maddelik genelgenin soruşturmanın yürütülmesiyle ilgili olduğunu açıkladı. Çiçek, yerli yersiz davaların açılmasını ve kişilerin haklarıyla oynanması için savcıları uyardıklarını söyledi.
Çiçek, "Soruşturma sırasında sadece birtakım kurallara riayet etmesini istedik. Bunu istemekle kalmadık daha öncek CMUK'ta olmayan 170. maddeye getirdik. Bu madde iddianamenin iade edilmesini getiriyor. Bunun nedeni de şudur. Geriye dönüp baktığımızda açılan davaların yarısı beraatle sonuçlanmıştır. Bu iddianamenin yeterli hazırlık yapılmadan tanzim edilmesiyle ilgilidir. Sonuçta beraat edecek birini yargı önüne çıkardığınızda kamu vicdanı rahatsız olur. Yerli yersiz davalar açılmamalı diye bu yapıldı" şeklinde konuştu.
Kara Kuvvetleri Komutanı Büyükanıt hakkında bir yargı kararı olmadığını da hatırlatan Çiçek şunları söyledi: "Siyasetçileri eleştirebilirisiniz, ama bir ülkenin ordusunun da yargının da yedeği yoktur. Bana ve hükümete göre TSK bu ülkenin en seçkin kurumudur. Orada görev yapan komutanlarımız da öyledir. Orada meydana gelecek görev değişiklikleri çok önceden karara bağlanmıştır. Tüm bunlara rağmen Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanı olamayacağı gibi aslı esası olmayan değerlendirmeler yapılmamalı. TSK, güvenlik güçleri ve yargı. Bu üç kurum toplumum huzuru için gereklidir"
Kendisinin ve hükümetin TSK'ya bakışı ve üst düzey komutanlarla ilgili yerli yersiz açıklamalar yapılmasına karşı olduğunu hatırlatan Çiçek, bu konudaki ısrarlı sorular üzerine "Bir taraftan yargı bağımsız olsun diyorsunuz, bir yandan da karşılaştığınız her hukuki sorunla ilgili Adalet Bakanı'ndan görüş soruyorsunuz" dedi.