Ankara (AA)- Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Türkiye'de irticai bir kısım faaliyetler geçmişte olmuştur, bugün vardır, yarın da olabilir" dedi.
Çiçek, Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmelerinde, milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı. TMY Tasarısı'nın, ceza mevzuatına uyum, İngiltere başta olmak üzere dünyada meydana gelen terör olayları ve terördeki değişiklikle, güvenlik güçlerinin talepleri doğrultusunda gündeme geldiğini anlatan Çiçek, Türkiye'de de söz konusu dönemde, "Her gün şehit cenazeleri geliyor, güvenlik güçlerimizin eli kolu bağlı" diye şikayet ve serzenişler olduğunu belirtti.
Çiçek, tasarının 6. maddesinde yer alan, Abdullah Öcalan'a af getireceği iddiasıyla tartışma konusu olan ve Alt Komisyon'da çıkarılan "etkin pişmanlıkla" ilgili de açıklamada bulundu. "6. maddede, bizim yönümüzden tereddüt edilecek hiçbir şey yoktu. Bu sadece bizim görüşümüz değildi" diyen Çiçek, partisine oy vermesi
mümkün olmayan hukukçuların bile, "6. madde, söylenen neticeyi doğurmaz" dediklerini, akademisyenlerin, "Nereden çıktı bunlar, yok böyle bir netice" değerlendirmesine bulunduklarını kaydetti.
Hukuki düzenleme yapılırken, kullanılan kavramların da hukuki olması gerektiğini, ceza mevzuatında çok önemli değişiklikler yapıldığını, ancak irtica tanımını yapmadıklarını anlatan Çiçek, şöyle konuştu: "Keşke yapabilsek. Kanunsuz suç ve ceza olmaz. (İrticanın tanımını yapamayız ama görünce anlarız mı) demek istiyoruz. Bu ülkenin siyaseten yapamadığı birkaç şeyden biri, siyaset terminolojisi olarak kullanılan bazı kavramları çok net tarif edememiş olmasıdır."
Dünyada terörün tanımı konusunda bir ittifakın söz konusu olmadığını anlatan Çiçek, bu ittifak olmadığı için her ülkenin kendi şartlarına göre tanım yaptığını söyledi. Çiçek, "Bizim terörist dediğimiz Fehriye Erdal'ı filancalar iade etmiyor. 'Bizde anayasayı değiştirme suçu yok' diyorlar" şeklinde konuştu.
Silahsız terör örgütlerinin TMY dışına çıkarılacağına ilişkin eleştirileri yanıtlayan Çiçek, "Bir kısım örgütler terör örgütü olmasa bile kanun dışına çıkıyorsa, onlar yasadışı örgütlerdir. Terör örgütüyse, yasadışı örgütün silahlı olanı, cebir ve şiddet kullananı, bununla toplumda korku, dehşet meydana getirerek, kendi amacını gerçekleştirmeye çalışana terör örgütü dedik. Kanun zaten böyle uygulanıyor" diye konuştu.
Terörle mücadelede sonuca ulaşılması için herkesin olumlu katkı yapması gerektiğini belirten Çiçek, "Bilelim ki istesek de istemesek de terör, bir dış politika enstrümanı olarak kullanılıyor. Bir kısım ülkelerin, bazı ülkelere belli isteklerini kabul ettirmenin aracı olarak kullanılıyor, sopa olarak kullanılıyor" görüşünü kaydetti.