Çiçek: Tartışmaları bitirmek lazım

Ankara (AA)- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi harekatın ardından sürdürülen tartışmalarla ilgili olarak, "Açık bir toplumuz, çok şeyi tartışabiliriz, tartışmalıyız. Ama tartışmak ne kadar önemliyse
tartışmayı bitirmek de o kadar önemlidir" dedi.

Çiçek, "Bu tartışmaları bitirmek lazım. Ola ki yarın tekrar benzeri faaliyetlerde bulunmak, yeni kararlar almak gerekebilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Cemil Çiçek, NTV'nin canlı yayınına katılarak gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Konuşulan, tartışılan PKK terörünün yeni bir olay olmadığını, yaklaşık 25 yıllık geçmişi bulunduğunu belirten Çiçek, bu konunun partiler üstü bir konu olduğunu kaydetti. Bu konunun aradan geçen sürede iktidarda bulunan her partinin gündeminde olduğunu kaydeden Çiçek, "Bu konu bir devlet sorunudur. Maalesef seçim öncesi, seçim sonrası bir kısım partilerimiz iktidardakini suçlamak adına bunu bir hükümet meselesi gibi, iç politika, iç istismar konusu gibi, siyasi rant elde etmek için kullandı" diye konuştu.Bu tür olayların zaman zaman şehit cenazelerinde de yaşandığına dikkati çeken Çiçek, bunun çok yanlış olduğunu anlattı.

Tartışılan konunun, "tek bir tedbirle sonlandırılacak bir bela olmadığını" kaydeden Çiçek, "Bir konu bütün boyutlarıyla bilinmeyince o zaman birbirimize yumruk sallıyoruz, yeri geliyor kendi gölgemizi taşlamaya çalışıyoruz" dedi.

Çiçek, teknik bir konu olmasına rağmen kara harekatının başlamasının da bitişinin de tartışma konusu yapıldığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Niye erken çekildi, niye geç çekildi... Bu tartışmalara enini boyunu hesap etmeden başladık, halen de götürüyoruz. Açık bir toplumuz, açık bir toplumda çok şeyi tartışabiliriz, tartışmalıyız. Ama tartışmak ne kadar önemliyse, tartışmayı bitirmek de o kadar önemlidir. Bana kalırsa bu tartışmayı bitirmek lazım. Bunu çok daha ileri götürmek doğru olmaz. Çünkü bu operasyonlar bitmemiştir. Temennimizdir ki son olsun. Ama dünyadaki gerçeğe, uğraştığımız işin karmaşıklığına baktığımızda ola ki
yarın tekrar benzeri faaliyetlerde bulunmak, yeni kararlar almak gerekebilir."

Çiçek, harekatın bitişinde ABD'nin etkisine yönelik tartışmalara dikkat çekilmesi üzerine de şunları söyledi:

"Genelkurmay Başkanı diyor ki 'bu kararı biz verdik'. 'Yok canım, siz söylüyorsunuz ama böyle değil'... Bu kadar şüphe üzerine bir devlet hayatı, toplum hayatı olabilir mi? Birbirimize güvenmemiz lazım. Niye koskoca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, oradan buradan emir alan durumda olsun ki. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı'na, Başbakanı'na, Genelkurmay Başkanı'na güvenmeyeceğiz veya bir başka kuruma güvenmeyeceğiz. Güvensizlik üzerine bir toplum hayatı olabilir mi?"

Reklam
Reklam

Cemil Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın Kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi harekat sebebiyle hükümetle TSK arasında tam anlamıyla özlenen bir uyum sergilendiğini belirtti. Çiçek, "Herkes kendisine verilen yetkiyi biliyor, direktifi biliyor. Direktif çerçevesinde kime ne zaman hangi
şartlarda bilgi verilmesi gerekiyorsa, bu bilgiler verilmiştir" dedi.

Çiçek, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü unsurlarına yönelik gerçekleştirdiği sınır ötesi harekatın sona erdirilmesiyle ilgili hükümetin zamanında haberdar olup olmadığı yönündeki soru üzerine, hükümetin tamamının bu tür operasyonlardan bilgisi olması gerekmediğini, ancak bilmesi gerekenlerin bildiğini
söyledi.

Talabani'nin ziyareti sırasında, Türkiye'nin terör sorununun önlenmesi konusundaki beklentilerinin gündeme geleceğini dile getiren Çiçek, bu konuların tek bir ziyaret ve temasla çözülemeyeceğini vurguladı.

Cemil Çiçek, temasların Barzani'yi kapsayıp kapsamadığı sorusuna ise "Bizim şu an görüştüğümüz makam, merkezi Irak hükümetidir. Bu manada en üst düzeyde temaslar bu çerçevede yürüyor. Onun dışında başka türlü devletin temas noktaları vardır, o farklı bir şeydir. Onu iyi kötü bilenler bilir" dedi.

Reklam
Reklam