Çiçekçiler Sevgililer Günü için 24 saat çalışıyor

Mersin’de çiçekçiler, 14 Şubat Sevgililer Günü için son hazırlıklarını yapıyor.

Mersin’de çiçekçiler, 14 Şubat Sevgililer Günü için son hazırlıklarını yapıyor. Mersin Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Ömer Şahbudak, Sevgililer Günü’nün çiçekçilerin en kıymetli günlerinden bir tanesi olduğunu vurgulayarak, "Şu anda çiçekçilerimiz 24 saat Sevgililer Günü’nün hazırlıklarını yapıyor. O gün için yoğun bir talep bekliyoruz. Çiçekçi esnafımız o gün için üzerine düşen fedakarlığı yapacaktır" dedi.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da çiçekçiler Sevgililer Günü’nden umutlu. 14 Şubat Sevgililer Günü yarın kutlanacakken, Mersin’deki çiçekçi esnafı da hazırlıklarına hız verdi. Artık son hazırlıklarını yapan çiçekçiler, birbirini seven insanları bekliyor. Hazırlıklarla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Şahbudak, çiçekçilerin en kıymetli günlerinden bir tanesinin Sevgililer Günü olduğunu vurgulayarak, "Şu anda çiçekçilerimiz 24 saat Sevgililer Günü’nün hazırlıklarını yapıyor. O gün için yoğun bir talep bekliyoruz. Bizim için tabii ki de çok önemli gün. Gül üretiminde Mersin olarak, Çukurova Bölgesi ciddi anlamda üretim yapan bir alan. Türkiye’nin yüzde 70 gül ihtiyacını Çukurova Bölgesi karşılıyor. Tabii ki Sevgililer Günü geldiği zaman bu miktar yeterli olmuyor. Böyle bir durumda da ithal gül devreye giriyor. Bizim gönlümüz ne kadar razı olmasa da bu arz talep meselesi. İster istemez, iç piyasanın talebini karşılamak için üretici firmaların, üretmiş olduğu güller yetersiz geldiği için Türkiye genelinde bir ithalat yapılıyor. Şöyle Türkiye genelini düşünürsek yılda milyonlarca gül üretiliyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Çiçekçi esnafımız o gün üzerine düşen fedakarlığı yapacaktır"
Sevgililer Günü’nde en çok güle rağbet olduğunun altını çizen Şahbudak, “Tabi lokomotif gül başı çeker. Bunun dışında da orkide son 5-6 yıldır çok revaçta bir çiçek oldu. Bu çiçekleri de ortalama diğer çeşitlerimiz satış görüyor. Biz çiçek tedarikini yaparken ihale usulüyle mezattan alıyoruz. O yüzden fiyatları arz ve talep meselesi belirliyor. Normalde günde bir çiçekçi dükkanı 100 adet gül alırken, o gün için bin 500, 2 bin gibi adetleri tedarik etmek durumunda. Ondan dolayı da bu tedarik miktarı ne kadar yukarılara giderse fiyatlar da o kadar yükseliyor. Bu ister istemez fiyatların yukarıya çıkması anlamına gelir. Bu yıl da gülün tanesini 10 liradan, orkideyi ise 100 ile 125 lira arasında değişen fiyatla satacağız. Ancak bizim esnafımız her zaman fedakarlığını yapmıştır. Bizim derdimiz o gün için çok büyük paralar kazanmak değil. 12 ay boyunca bizden alışveriş yapan müşterimizi zaten biz küstürmeyiz. O gün için ekstra bir para almayız. Biz fedakarlık yapacağız. Ben inanıyorum çiçekçi esnafımız o gün için üzerine düşen fedakarlığı yapacaktır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Lütfen çiçeği çiçekçiden alın"
En büyük sorunlarından birinin “korsan çiçekçilik” olduğunu belirten Şahbudak, “Kanayan yaramız. Bununla ilgili gerekli görüşmelerimizi ve yazışmalarımızı yapıyoruz. Tabi ki burada kolluk gücümüze ve yerel yönetimlerimize de büyük iş düşüyor. Son 2-3 yıldır özellikle Büyükehir Belediyemiz bu konuda bize çok büyük destekler verdiler. Burada halkımızın da çok bilinçli olması lazım. Devletin bütün vecibelerini yerine getiren esnaflarımıza destek olmaları lazım. Çiçeği çiçekçiden almaları lazım, seyyardan değil. Çiçek çiçekçiden alınır. İnsanların da bu konuda duyarlı olacağını düşünüyorum. Bu konuda bizlere destek verirlerse bizi mutlu ederler. Tüm seven ve sevilenlerin Sevgiler Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.