Çiçek:''Cumhurbaşkanı'nın da dokunulmazlığı var''

ANKARA (İHA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "evrakta sahtecilik" iddiasından yargılanabileceği yönündeki mahkeme kararı ile ilgili, "Milletvekili için bile dokunulmazlık varken, Sayın Cumhurbaşkanlarından bunun esirgenmiş olmasını düşünmek mümkün değildir, doğru da değildir" dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'ndan sonra yaptığı açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verdiği kararla ilgili bir soru üzerine Çiçek, bu konuyu toplantıdan çıktıktan sonra öğrendiğini, gerekçelerini tam olarak bilmediğini ifade etti. Konunun geçmişte de kamuoyunda tartışıldığını belirten Çiçek, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamının devletin en yüce makamı olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Anayasanın 104. maddesine göre cumhurbaşkanlarının devletin birliğini, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve milletin birliğini temsil ettiğini belirten Çiçek, ayrıca cumhurbaşkanının anayasanın uygulanmasını ve devletin kurumlarının uyum içerisinde çalışmasını gözettiğini kaydetti. Çiçek şunları kaydetti:"Bu dört tane görev bile Sayın Cumhurbaşkanının, bugünkü, dünkü veya gelecekteki, nasıl önemli bir konumda olduğunu ortaya koymaya yeter. Dolayısıyla bu 104. maddedeki görevler aslında 1961 Anayasası'ndaki görevlerle de benzeşir. O zaman dokunulmazlığı ifade edilmişti. Bugün anayasada ifade edilmemiş olması, bizi dokunulmazlık olmadığı sonucuna götürmez. Yani milletvekili için bile dokunulmazlık varken, sayın cumhurbaşkanlarından bunun esirgenmiş olmasını düşünmek mümkün değildir, doğru da değildir. 1982
Anayasası yapılırken Fransız Anayasası'ndan önemli ölçüde istifade edilmiştir. Orada da benzer bir durum söz konusudur. Dolayısıyla ben kişisel kanaat olarak sayın cumhurbaşkanlarının da dokunulmazlıklarının olduğu kanaatindeyim. Anayasamıza göre de vatana ihanet dışında cumhurbaşkanlarının yargılanması söz konusu değildir görevde bulundukları süre içerisinde. Benim kanaatin bu ama bu kararın gerekçesi nedir, ne değildir, onu şahsen bilmiyorum."

Reklam
Reklam