ANKARA (ANKA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, EMASYA Protokolü’nün kaldırılacağına işaret ederek, “Ümit ederim kısa sürede bu çalışma neticelenmiş olur” diye konuştu.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Çiçek, gazetecilerin “EMASYA Protokolü”ne ilişkin sorularını yanıtladı. Konunun Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Çiçek, “Konu en üst düzeyde cevaplanınca benim ilave söyleyeceğim bir şey yok. Ümit ederim kısa sürede bu çalışma neticelenmiş olur” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlatan bir gazetecinin, “Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'ndeki iç tehdit kavramına yönelik nasıl bir değişiklik öngörülüyor?” şeklindeki sorusuna Çiçek şöyle karşılık verdi:
“Milli Güvenlik Siyaset Belgeleri 5 yılda bir yeniden gözden geçirilir. Kendi dönemimizde 2005 yılında bir değerlendirme yapıldı. Bugün yürürlükte olan metin ortaya çıkmıştı. Aradan geçen 5 yıllık süreç içerisinde bölgede, ülkede, dünyada çok önemli değişiklikler oldu. Tabiatıyla siyaset belgeleri düzenlenirken bu değişiklikler dikkate alınır. Zaten 5 yılda bir gündeme gelmesinin sebebi de oradaki değerlendirmeleri güncelleştirmek içindir. 2010 yılında bu söylediğiniz konu ve konular tüm yönleriyle ele alınacaktır ama bugün için konuştuğumuz bir konu değil. Bunu kendi içinde bir süreci vardır. İlgili birimlerden görüşler gelir, bunlar değerlendirilir. Değerlendirmelerin sonucunda en son olarak da Milli Güvenlik Kurulu'nda görüşülür ve metin haline getirilir. Onun için 2010 yılı bu süreçlerin işleyeceği, çalışacağı bir dönemdir. Daha işin başındayız. Onun için özel olarak, ayrıntılı olarak onu konuşmuş değiliz. Bu çalışmalar yapılıyor. Sonuçta, geldiğinde zaten size bir açıklama yaparız.”
Çiçek, TEKEL işçilerinin durumuyla ilgili bir soruya ise, “Sayın Başbakanımızın talimatıyla Maliye, Çalışma Bakanı ve bu işlerin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı Sayın Yazıcı, bir çalışma yapmışlardır hafta içerisinde. Bununla ilgili olarak yapılan çalışmalar nedir, getirilebilecek çözümler nelerdir, bununla ilgili Bakanlar Kurulu'na bilgi sundular. Bu çerçevede de zaten şu anda bu açıklamayı yaparken TÜRK-İŞ yöneticileriyle ilgili arkadaşlarımız görüşmeleri yapıyorlar. Ümit ederiz ki olumlu bir sonuca bugün varılmış olsun” diye konuştu.
Bakanlar Kurulu toplantısında iki kanun tasarısının imzalandığını açıklayan Çiçek, bunlardan birinin yapı kooperatifleriyle ilgili olduğunu duyurdu. Çiçek, daha önce kooperatiflerin resmi işlemlerinin ve denetimlerinin Sanayi Bakanlığı’nca yapıldığını, bugün ele alınan tasarının yasalaşması halinde kooperatiflerin kuruluşu, denetlenmesi ve diğer işlemlerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na devredileceğini söyledi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda ele alınan ikinci tasarının devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesiyle ilgili olduğunu belirterek, bu tasarının hem Türkiye'nin Ulusal Program'daki taahhütleri hem de Avrupa Birliği müzakerelerinde rekabet faslının açılabilmesi açısından önem taşıdığına dikkat çekti.
Bakanlar Kurulu toplantısında Devlet Bakanı Faruk Çelik'in, Alevi vatandaşların sorunları ve talepleriyle ilgili olarak “Alevi Çalıştayları” adı altında yapılan yedi toplantı hakkında bilgi verdiğini kaydeden Çiçek, bilim adamlarından sivil toplum örgütü temsilcilerine kadar farklı alanlardan katılım olan toplantıların sonuna gelindiğini söyledi. Çiçek, “Bu vatandaşlarımızın devletten beklentileri, talepleri, sıkıntıları ve çözümleri bu çalıştaylarda dile getirilmiş oldu. Bunlar rapor haline getirildi zaten. Gelinen noktada son toplantıyla bazı konularda mutabakata da varılmış oluyor. Bunlar genel mutabakatlardır” diye konuştu.(ANKA)