Çiçek'ten kaçak bankacılara gözdağı

ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yurtdışına kaçan batık banka patronlarına Bulgaristan'a kaçarken yakalanan daha sonra da serbest bırakılan batık Egebank'ın patronu Yahya Murat Demirel üzerinden gözdağı verdi. Çiçek, "Türkiye'nin aradığı herkese söylüyorum. Yurtdışına kaçıp gidenler orada rahat etmezler, oralara haraç verirler. Zaten bir akılsızlık yapıp milletin hakkını hukukunu yedilerse birde kaçarak ikinci akılsızlığı yapmasınlar. Devlet, bir gün ölüsünü de getirir bunların dirisini de" dedi.

Reklam
Reklam

Çiçek, Türkiye Barolar Birliği'nin 'Demokrasi ve Yargı' konulu sempozyumu sonrası akşam verilen kokteyle katıldı. Çıkışta basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Çiçek, yılbaşı gecesi Türkiye'den kaçarak Bulgaristan'a girmeye çalıştığı sırada yakalanan ve daha sonra şartlı olarak serbest bırakılan batık Egebank'ın patronu Yahya Murat Demirel'in Türkiye'ye iadesi ile ilgili soruları cevaplandırdı. Yurtdışına kaçanlar için iki prosedürün uygulandığını belirten Çiçek, "Bunlardan birincisi suçluların iadesi. Bunlarla ilgili uluslararası sözleşmeler var. ikincisi ise suçluların sınır dışı edilmesi. Suçluların iadesi için onunla ilgili Türkiye'de tutuklama kararın olması yada mahkumiyet kararı" diye konuştu.

Murat Demirel ile ilgili yurtdışına çıkış yasağının olduğunu ancak tutuklama kararının olmadığını belirten Çiçek, "Dolayısıyla suçluların iadesine göre bunun istenmesi mümkün değil. Suçluların sınır dışı edilmesi usulüne göre olması lazım. Emniyette biz de bu işin bu yönü üzerinde duruyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Çiçek, Murat Demirel üzerinden yurtdışına kaçan batık banka patronlarına gözdağı verdi. Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin aradığı herkese söylüyorum. Yurtdışına kaçıp gidenler orada rahat etmezler. Oradaki bir kısım mafya tarafından soyulurlar. Oralara haraç verirler. Kimse 'Nerede kaldın?' demez. Onun için başka ülkenin mafyasına haraç ödeyeceklerine gelsinler bu ülkenin hazinesine taksitlerini ödesinler. Bu çok daha doğru bir yoldur. Zaten bir akılsızlık yapıp milletin hakkını hukukunu yedilerse birde kaçarak ikinci akılsızlığı yapmasınlar. Devlet ölüsünü de getirir bunların bir gün dirisini de getirir. Bence yapılacak iş o neviden yollara girmemektir. Türkiye'den kaçmayı gerektirecek ne var?. Bu ülkede işleyen bir yargı, objektif esaslara göre karar veren bir yargı var. Kendilerinden eminseler bir suç işlememişlerse niye adaletten kaçıp mafyaya sığınıyorlar. Bunun izahını da birilerinin yapması lazım."

Çiçek, Ukrayna'ya kaçan Haluk Kırcı'nın iadesi ile ilgili soruya ise şu cevabı verdi: "Şu anda oradan bize cevap yok. O suçların iadesine göre istediğimiz bir şeydi. Çünkü mahkumiyet kararları var. Şu ana kadar bize gelmiş bir cevap yok. Oradaki siyasi gelişmeler sebebiyle belki dikkatler başka taraftadır. Ama bir beklentimiz hali hazırda var. İster iade ister yurtdışı edilme tarzında bir beklentimiz var. Bulgaristan içinde beklentimiz var. Neticede komşuyuz. Suç işleyen insanlara karşıda kanunları aynı şekilde uygulayabilirsek bu mücadele başarılı oluruz. Aksi takdirde burada suç işleyen o ülkeye kaçar, o ülkeden buraya kaçar. Bu da iki ülke açısından hoş olmaz."

Reklam
Reklam

Adalet Bakanı Çiçek, Yargıtay 1. Başkan Vekili Osman Şirin'in 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni ceza yasalarında eksikliklerin olduğu, bu konuda yasal değişiklikler yapılması gerektiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise şöyle konuştu:

"Çıkardığımız yasalar temel yasalardır. Hiç şüphesiz uygulamalarda bir kısım eksiklikler varsa bunlar içtihatla doldurulur. İçtihatla çözülemeyen konular olursa o da ileride uygulamanın sonucuna bakılarak yasal düzenlemelerle doldurulur. Bu bütün dünyada da böyle bizde de böyle."

Bu tür değerlendirmelerin her zaman olduğunu belirten Çiçek, "Bu neviden değerlendirmelerin her zaman olmasında da biz şahsen fayda görürüz. Keşke önümüzde Türkiye'nin yeteri kadar zamanı olsaydı. Ne kadar zaman olursa olsun her tasarıda farklı görüşten insanlar vardır. Onlarda bu görüşlerini söylerler. Bizim söylemiş olduğumuz husus illaki o yasanın eksikliği anlamına gelmez. O farklı bir bakış açısını gösterir. Çünkü yaptığımız iş bir matematiksel işlem değil. Bir sosyal alan düzenlemesidir. Meseleye öyle bakmak gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tasarılar hazırlanırken olabildiğince Yargıtay'ın görüşlerinden istifade etmeye çalıştıklarını ifade eden Çiçek, "Alt komisyonda Yargıtay'dan, Yargıtay Başsavcılığı'ndan çok değerli üyeler bulundular. Dolayısıyla bu tasarıların hazırlanmasında Yargıtay da büyük ölçüde katkı sağladı. Onun için gözden kaçan hususlar olabileceği gibi farklı noktalardan değerlendirmeler yapanlar olabilir. Bunları zaman içerisinde göreceğiz" dedi.

Çiçek, istinaf mahkemelerinin 2 yıl içinde kurulacağını belirterek, "Ceza kanunlarının uygulamasına bakarak, istinaf mahkemelerini kuracağız" şeklinde konuştu.