ANKARA (ANKA)- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan başka kurumlara geçişlerin kadrolaşmadan değil ücret dengesizliğinden kaynaklandığını söyledi. Çiçek, kurumlar arası yer değiştirmelerin personel reformu yapılarak eşit işe eşit ücret verildiği zaman son bulacağını belirtti.
Çiçek Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gündemdeki konular hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın Avrupa Birliği süreciyle ilgili hükümet üyelerine bilgi verdiğini belirten Çiçek, konunun Türkiye için önemine değindi. Güven oyu aldıktan sonra gerçekleştirilen ilk toplantının ilk maddesi olarak bu konuyu görüştüklerini dile getiren Çiçek, Avrupa'da 5 milyona yakın Türk kökenli vatandaşın bulunduğunu ve Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'ının AB ülkeleriyle yapıldığını kaydetti.
-YURT DIŞINDA YAŞAYAN VATANDAŞLARIN OY KULLANABİLMELERİ-
Çiçek, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanabilmelerine ilişkin düzenleme konusunun da kurulun gündemine geldiğini ifade etti. Sorunu "Türkiye'nin kanayan bir yarası" olarak değerlendiren Çiçek, kendisinin başkanlığında ve Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, yurt dışındaki vatandaşların sorunlarıyla ilgili olan Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ndan oluşan bir grup kurulduğunu açıkladı. Çiçek, çalışmaların bir sonraki seçime kadar bitirilmesini hedeflediklerini belirtti.
-ŞENLİKLERE YENİ DÜZEN-
Hükümet Sözcüsü Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bazı siyasi partilerin liderlerinin Söğüt'te düzenlenen Ertuğrul Gazi Şenlikleri'ne katıldığını hatırlatarak, tarihi öneme sahip mekanlarda düzenlenecek olan şenlikler için yeni projeler geliştireceklerini kaydetti. Bu çerçevede Malazgirt, Çanakkale, Dumlupınar ve Söğüt'te yapılacak şenliklerin dinamik bir anlayışla gerçekleşeceğini söyleyen çiçek, Çanakkale'deki proje belli bir noktaya geldiğini açıkladı.
-"MECLİSTE BEKLEYEN 140 TASARI VAR"-
Çiçek, 1 Ekim'de yeni yasama yılının başlayacağını hatırlatarak erken seçim kararı alındığı için görüşülemeyen yeni döneme devrolunan 140 tasarının yanı sıra bakanlıkların üzerinde çalıştığı ancak yasama yılına yetiştirilemediği için TBMM'ye gönderilememiş ve halen komisyonlarda bekleyen birçok tasarının da olduğunu belirtti. Bu tasarılarla ilgili değerlendirme yapıldığını ifade eden Çiçek, toplantıda hükümetle parlamento arasındaki ilişkinin de ele alındığını dile getirdi.
-"KADROLAŞMA DEĞİL ÜCRET DENGESİZLİĞİ"-
Bir gazetecinin TÜSİAD Başkanı'nın hükümete yönelik özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan başka kamu kurumlarına devlet kadrolaşma eleştirileri hakkındaki değerlendirmesini sorması üzerine özetle Çiçek şöyle konuştu: "Biz ne yapıyorsak ülkede açık ve şeffaf yapıyoruz. Kapalı kapılar ardında yaptığımız bir şey yok. Maalesef kurumlar arasında bazı kesim Diyanet'i öne alıyor. Her seçim döneminde, kamu kuruluşları arasında ücret dengesizliği olduğu için o kurumdan bu kuruma geçmeye çalışan pek çok insan oluyor. Bu bana da geliyor. İnsanların işe girmesi ayrı bir dert, işe girdikten sonra da nerede para daha fazlaysa oraya haklı olarak geçmeye çalışıyor. Bu ilk defa bugün olmuyor. Geçmişte de oldu. ‘Eşit işe eşit ücret' bunu gerçekleştirebilseydik.
Aynı görevi yapan insanlar arasında maaş farklılıkları var. Geçen dönem personel reformu gerçekleştirmeye çalıştık. Bu çok da kolay değil. Böyle bir reform olduğu zaman bütün taşlar yerinden oynuyor. Bu geçişlerin temelinde yatan ücret farklılıklarıdır.
Yoksa kadrolaşma iddiaları her defasında söylenir. Diyanet'te çalışanlar da 657 sayılı devlet Memuru Kanunu'na tabidir ve onlar da devlet memurudur. Belli kriterler her yer için geçerlidir. O kritlerlere uyuyorsa bugüne kadar olduğu gibi yatay geçişler oluyor ama keşke olmasa." Çiçek, bu tür açıklamalar yapılmadan önce ilgili kurumlara sorularak doğru bilgilerin alınmasını istedi.
-"İŞ KAZALARINI ÇALIŞMA BAKANINA SORUN"-
Çiçek, başka bir gazetecinin, Tuzla'da ölümle sonuçlanan iş kazalarını anımsatarak, "İş güvenliğiyle ilgili denetimlerin artırılıp artırılmayacağı ve yeni dönemde taşeronlaştırmayla ilgili yasal bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı" şeklindeki bir soru üzerine şu yantı verdi: "Bu Bakanlığı ilgilendiren bir konu. Ben her şeyin ayrıntısını bilemem. İş kazası gibi özel yasaları Çalışma Bakanı'na sorarsanız daha doğru bilgi almış olursunuz. O da sizi tatmin eder mi etmez mi bilemem."