CIFE: ABD, AB Ve Rusya’nın Enerji Politikaları Karadeniz’de Keşisiyor

Bağımsız düşünce kuruluşu CIFE, enerji koridoru konumundaki Karadeniz’e mercek tutuyor. Bölgenin artan önemi, Avrupa çapındaki...

Bağımsız düşünce kuruluşu CIFE, enerji koridoru konumundaki Karadeniz’e mercek tutuyor. Bölgenin artan önemi, Avrupa çapındaki toplantılarda ele alınıyor. Bunların Türkiye ayağı, İzmir'deki Gediz Üniversitesi’nde düzenlendi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, uluslararası çapta bir organizasyona evsahipliği yaptı. Fransa’da bulunan Uluslararası Avrupa Çalışmaları Merkezi (Centre International de Formation Européenne-CIFE), “Karadeniz Bölgesi Jeopolitik İlişkileri” konulu toplantılarının Türkiye ayağını burada yaptı. Daha önce başka ülkelerde de düzenlenen bilimsel organizasyona Türkiye, Fransa, Almanya, Rusya, Romanya, İtalya ve Yunanistan’dan akademisyenlerle üniversite öğrencileri dinleyici olarak katıldı. Belçika'dan Liege Üniversitesi, Fransa’dan Ancienne Élève de l'Ecole de Guerre Economique, Gediz Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nden bilimadamları eğitim verdi. Avrupa Enerji Borsası Politik İlişkiler Başkanı Daniel Wragge ile Yunanistan’dan Karadeniz Ticaret ve Yatırım Bankası Politika ve Strateji Başkanı Panayotis Gavras da görüşlerini aktardı.

Reklam
Reklam

Karadeniz’in stratejik öneminin bütün yönleriyle ele alındığı toplantıda Rusya, Hazar ve Ortadoğu’daki enerji kaynaklarının dünyaya transferinde bu bölgenin doğal enerji koridoru konumunda olduğu, hem çevresindeki hem de kendi sahip olduğu zengin rezervler sebebiyle öneminin giderek arttığı belirtildi. ABD’nin, Avrupa Birliği’nin ve Rusya’nın enerji politikalarının Karadeniz’de kesiştiğine de dikkat çekilerek, “Kuzeyinde Karadeniz ve Kafkaslar, güneyinde Ortadoğu, doğusunda Hazar olan Türkiye, dünyanın enerji kavşağında yer alıyor.” yorumunda bulunuldu.

Gözlerin Karadeniz’e çevrildiğine, enerjiye sahip olma yarışının Türkiye üzerinden yapıldığına işaret edilen bir haftalık etkinlik, sertifika töreniyle sona erdi. Öğrencilere ve akademisyenlere katılım belgelerini veren Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Güneş, Türkiye’nin petrol ve doğalgaza ulaşma yarışının odağında bulunduğunu, bu durumun ülkenin gücüne güç kattığını, diğer yandan da bazı mihrakları rahatsız ettiğini vurguladı. “Bölgemizde ve ülkemizde sonu kesilmeyen terör olaylarının ana sebeplerinden biri de bu dinamik ve etkin yapımızın artarak devam etmesidir. Türkiye güçlendikçe, bundan rahatsızlık duyan uluslararası mekanizmalar faaliyetlerini arttıracaktır.” diye konuşan Prof. Dr. Güneş, şöyle devam etti: “Türkiye’nin enerji yolları üzerindeki konumunun da etkisiyle her geçen gün artan ekonomik ve politik etkinliği akıllıca kullanılmalıdır. İzlenecek doğru politikalar bölgemizde denge unsuru olmalı, dünya barışına da hizmet etmelidir. Karadeniz’in taşıdığı değerin ortaya koyulduğu, olası senaryoların tartışıldığı uluslararası çapta böyle nitelikli bir eğitim toplantısına evsahipliği yaptığımız için büyük mutluluk duyduk. Burada konuşulanların insanlığa ve ülkemize ışık tutmasını, enerji uğruna akan kanın durmasını diliyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: