Çiftçi Olmaya Niyetlendi, Köyün "Muhtar Yenge"si Oldu

Tekirdağ merkeze bağlı Gündüzlü Köyü'ne çiftçilik yapmak için gelen Aynur Aktuna, köylünün isteğiyle muhtar seçildi. Köylünün "Muhtar Yenge"si, iki kadın

Tekirdağ merkeze bağlı Gündüzlü Köyü'ne çiftçilik yapmak için gelen Aynur Aktuna, köylünün isteğiyle muhtar seçildi. Köylünün "Muhtar Yenge"si, iki kadın azası ile köyünün sorunlarını çözüyor.

Gündüzlü Köyü'nün ileri gelen üç kadını; muhtar Aynur Aktuna (53) ve iki aza Filiz Duran, Gülsüm Topuz. 3 kadın, 264 haneli köyde ev işlerinin yanı sıra köyün sorunlarını çözmek için çabalıyor.

53 yaşındaki muhtar Aktuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinin yanında bulunan Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü ile birlikte toplam 5 bin 200 kişilik bir nüfusa sahip olduklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Köye 1995 yılında çiftçilik yapmak için geldiğini anlatan Aktuna, "İstanbul'da doğdum. Eşim Gündüzlü Köyü'nden olduğu için buraya geldim. O yüzden bana 'Muhtar Yenge' diyorlar. Trakya Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okutman olarak çalıştım. Emekli olunca eşimle birlikte köye gelerek çiftçilik ile uğraşmaya başladık. Dört azamızdan ikisi kadın. 2009 yılındaki yerel seçimlerde, seçimin başlamasına bir hafta kala köylülerden muhtar olmam konusunda talep geldi. Ben de köylüleri kıramadım ve aday oldum. Rakibime büyük üstünlükle seçimleri kazandım" diye konuştu.

-"Kadınlar, muhtar olun"-

Aynur Aktuna, kadınların temsil güçlerinin farkına varmaları gerektiğine değinerek, köylerde kadınların muhtarlık seçimlerine adaylıklarını koyabileceklerini bildirdi.

Aktuna, kadının muhtarlık seçimlerine girebilme hakkının 1933 yılında verildiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Kadınlar, muhtarlık seçimlerinde adaylıklarını koymaktan çekinmesinler. Aslında, köylerde kadınların muhtarlık seçimlerine katılabilme hakkı 1933 yılında verilmiş. Günümüze baktığımızda kadın muhtar sayısı oldukça az. Türkiye Muhtarlar Federasyonu verilerine göre, Türkiye'de 53 bin muhtar bulunuyor. 53 bin muhtarın 100'ü bile kadın değil şu an. Kaldı ki mevcut muhtarların da çoğu köyler yerine mahallelerde çalışıyorlar. Muhtar olduğunuzda halkın içinde halkla içi içe oluyorsunuz. Size her türlü sıkıntısını da sevincini de anlatıyorlar. Oldukça güzel bir duygu. Manen insanı doyurucu."

Reklam
Reklam

-"Yerimi, genç bir kadına bırakmak istiyorum"-

Muhtarlığın maaş olarak değil, hizmet olarak görülmesi gerektiğini anlatan Aktuna, önümüzdeki seçimlerde yeniden aday olmayı düşünmediğini belirtti.

Aktuna, "Kadınlarımıza muhtar olmalarını öneriyorum. Ben Türk kadınlarının özgüven sahibi olduğunu biliyorum. Yapamayacakları bir şey yok. Hiç çekinilmesin. Bundan sonraki seçimlerde sayının daha fazla olmasını diliyorum. Ben şu anda yeniden aday olacağımı düşünmüyorum. Yerimi genç arkadaşlara bırakmak istiyorum. Ben sadece kılavuzluk yaptım. İnanıyorum ki benim arkamdan gelecek olan kadın arkadaşlar çıkacak" şeklinde konuştu.

-"Seçildiğim ilk dönem, muhtar olduğuma kimse inanmadı"-

Aktuna, seçildiği ilk dönemlerde şehir merkezinde muhtar olduğuna kimsenin inanmadığını ifade ederek, bir müddet zorluk çektiğini anlattı.

Aktuna, şöyle devam etti:

"Muhtar seçildiğim ilk dönemde, noterde bir işim vardı. Köy karar defteri ile notere gittim. İmza sirküleri çıkaracaktım. Elimde mazbatam ve muhtar kimlik kartım olmasına karşın benim köy muhtarı olduğuma inanmadılar. Valiliğe giderek bir belge aldım. Tekrar bir yazı çıkararak kendimin köy muhtarı olduğuma inandırdım. Yeni seçildiğim için duymamışlar. Bana, 'Bizim gözümüzde canlanan köy muhtarı tipine uymuyorsunuz' dediler. Köy muhtarı olduğuma insanları inandırırken zorlandım."

Reklam
Reklam

-"Kocam hayvan bakıyor, ben muhtarlıkta işleri yürütüyorum"-

Köyün azalarından Filiz Duran da ilk zamanlar kadın oldukları için zorlandıklarını, şimdi ise köylünün kendilerine alıştığını kaydetti.

Duran, "Eşim hayvanları bakıyor ben muhtarlıkta işleri yürütüyorum. Muhtarımız kadın olunca destek olmak için biz de iki kadın aza seçildik. Hizmet vermeye çalışıyoruz. Bunun yanında çiftçilik de yapıyoruz. Muhtarımız bilinçli, eğitimli biri olduğu için bize her konuda yardım ediyor. Eşim de beni destekledi. İlk zamanlar yadırgandık ama sonuçta kabul ettiler" şeklinde ifade etti.

-Köylüler memnun-

Köyde yaşayan vatandaşlardan İbrahim Yılmaz da Muhtar Aktuna'dan memnuniyetlerini dile getirerek, erkeklerden daha iyi şekilde işine sahip çıktığını anlattı.

Yılmaz, "Kadın muhtarımız gayet güzel şekilde işlerimizi hallediyor. Baştan 'Kadından muhtar olur mu-' gibi düşünsek de gördük ki erkek muhtarlardan daha çalışkan şekilde köyümüzü idare ediyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: