Antalya'nın Manavgat ilçesinde çiftçiler, doğru tarım uygulamasını ziraat mühendisleriyle tarım alanları ve seralarda yapıyor. Yerinde çiftçi eğitimi ile babadan kalma yöntemle meyve, sebze ve tahıl ürünleri sona ereceği belirtildi.
Manavgat İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, ilçede kaliteli ve nitelikli sebze, meyve ve tahıl ürünleri elde etmek için Çiftçi Tarla Okulu Projesi'ni Çardak köyünde hayata geçirdi. Çardak köyünde uygulamaya geçirilen Çiftçi Tarla Okulu'nun açılışını İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birol Tuncel yaptı. Tuncel, "Çiftçi Tarla Okulu çalışmasındaki temel amaç teorik bilgi ile beraber bu bilgileri çiftçilerle bizzat sahada uygulamak, çiftçi eğitimini uygulamalı olarak sağlamak, çiftçiyle bütünleşmektir. Çardak köyünü pilot köy seçtik, çalışmayı önümüzdeki yıllarda yaygınlaştırarak diğer köylerimizde de gerçekleştireceğiz." dedi.
Birol Tuncel, Çardak'ta çiftçilere İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı ziraat mühendisi Adem Solak, ev ekonomisti Şöhret Okta ve ziraat mühendisi Ünver Talha Koç ve kendisinin verdiğini söyledi. Tuncel sözlerini şöyle sürdürdü: "Çiftçi Tarla Okulu'nun öncelikle Çardak'ta daha sonra yayılması ile tüm Manavgat ilçesine çok faydalı olacağını, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu projesi ile çiftçilerin üretimini, üretimde nitelik ve niceliği arttırmayı hedeflenmektedir. Çiftçiye birebir anlatıldığı, tarlada serada çiftçi ile birebir ilgilenilerek entegre mücadelenin anlatıyoruz. Üründe kalıntı sorununun bu tip projelerle minimum seviyeye indirilmesinin amaçlandığını, öncelikle ilçe için Çardak köyü domates üreticilerinin eğitimini tamamlayıp daha sonra bu eğitim faaliyetini yaygınlaştırmak istedik. Uygulamalı olarak örnekleme çiftçilere ait seralarda teorik bilginin sahaya aktarılacağını, çiftçilerin gündüz iş yoğunluğu nedeniyle teorik eğitimin gece yapılacağını ve çiftçilerin tüm sıkıntılarını, beklentilerini dinleyerek yetkimiz çerçevesinde çözüm bulacağız."
Çiftçilere, biyolojik mücadele hakkında Çardak Şehit Piyade Uzman Çavuş Mustafa Uysal İlköğretim Okulu'nda sunum yapıldı. Pestisit kalıntısı olmayan sağlıklı ürün üretmenin önemi hakkında bilgi verildi. İyi tarım uygulamaları ve globalgap sertifikaları hakkında bilgi verildi. Anlatımın ardından daha sonra seradan toprak numunesinin alınma tekniği uygulamalı olarak gösterildi ve analiz sonuçlarının yorumlanması hakkında da açıklama yapıldı. Çiftçilere gübreleme ve kültürel işlemlerle ilgili bilgiler verilerek eğitimin ilk günü tamamlandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz